Recept na švestkový koláč a poctivá povidla: Delikatesy, po kterých se všichni utlučou!
Máte také obsypané stromy švestkami a lámete si hlavu nad tím, jak s letošní úrodou naložíte? Nabízíme recept na pečená švestková povidla i rychlý švestkový koláč. Stačí jen vyzkoušet!
V minulém roce se švestek příliš neurodilo, zato letošní sezona je na většině míst vydařená. Jak modrý poklad nejlépe využít? Švestky je možné uskladnit na zimu. Lze je usušit, zamrazit, připravit kompot nebo je naložit do alkoholu či do octa.
Není pochyb, že na dlouhé zimní měsíce se něco uskladnit podaří, my se však podíváme, jaké dobroty můžete ze švestek připravit hned teď. Pravou pochoutkou, nad kterou se mnohým sbíhají sliny, jsou pečená švestková povidla.
Povidla, po kterých se utlučete
Poctivá švestková povidla si nemusíte kupovat. Pokud máte švestky, můžete si je jednoduše připravit v troubě. Jsou ideální třeba na smažené bramborové placky, můžete je ale přidat k pečenému kachnímu prsu.
Suroviny – švestková povidla
2 kg švestek
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octu
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
Postup přípravy je následující: Švestky umyjte, vypeckujte a dejte do hlubšího pekáče. Polijte octem, vše promíchejte a dejte péct zhruba na 225 °C. Během pečení už nemíchejte. Pečte po dobu 20 až 25 minut. Poté na švestky nasypejte rovnoměrně 25 dkg cukru a dejte péct na dalších 15 minut. Poté opět přisypejte 25 dkg cukru a znovu dejte na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučený hřebíček. Zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Pokud se vám zdá, že jsou švestky po upečení příliš vodnaté, pečte o 10 až 15 minut déle.
Hotová horká povidla dejte do sklenic. Ničemu neuškodí, když přidáte ještě lžičku rumu, je to výborný konzervant. Sklenice otočte dnem vzhůru a přikryjte dekou, aby byla povidla déle v teple.
Zde se můžete podívat na videorecept přípravy švestkových povidel ➔
Rychlý švestkový koláč
Litý švestkový koláč je hrnečková klasika našich babiček, po kterém se všichni budou moci utlouct.
Suroviny – švestkový koláč
Těsto:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
3/4 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
Vypeckované švestky
Drobenka:
3/4 hrnku polohrubé mouky
necelá 1/2 hrnku moučkového cukru
70 g cca másla
Suroviny – švestkový koláč
Těsto:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
3/4 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
Vypeckované švestky
Drobenka:
3/4 hrnku polohrubé mouky
necelá 1/2 hrnku moučkového cukru
70 g cca másla
Těsto se díky své konzistenci krásně rozprostře na plechu. Vláčnost mu dodává šťavnatá náplň ze švestek. Na vrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.
Postup přípravy je následující: Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a důkladně promíchejte. Poté nalijte na plech vyložený papírem na pečení. Místo pečicího papíru můžete plech pořádně vymazat a vysypat.
Navrch dejte půlky švestek a vše posypte drobenkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180-190 °C po dobu maximálně 30 minut. Výsledek bude stát rozhodně za to a každý si bude chtít přidat!
Zde se může podívat na videorecept přípravy švestkového koláče ➔