Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Radim Uzel to schytal za Jana Cimického: Vlna sprostých útoků. To jsem si dal!

Jan Cimický a Radim Uzel jsou dlouholetí kamarádi.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 5 fotografií
NÁZOR

Události posledních týdnů ohledně nejrůznějších obvinění psychiatra Jana Cimického (73) z údajných sexuálních deliktů nijak nezměnily přesvědčení jeho kamaráda, sexuologa Radima Uzla (81). Co řekl eXtra.cz s odstupem měsíce a po záplavě kritiky na jeho hlavu?

Radim Uzel: Jan Cimický mi jako násilník nepřijde

Když jsme se před měsícem doktora Radima Uzla zeptali, co říká na to, že psychiatr Jan Cimický má být dle některých svědectví údajný dlouholetý sexuální predátor, připadalo mu to nesmyslné.

„To slyším poprvé a téměř mě to rozesmálo. Jan Cimický je mým dlouholetým přítelem. Znám ho tak dlouho, kam až má paměť sahá. S osobností Cimického se mi to absolutně neshoduje,“ řekl eXtra.cz začátkem listopadu docela pobaveně sexuolog Radim Uzel.

„Pochopitelně v ordinaci jsem ten den s nimi nestál, jako znalec se k tomu nemohu vyjádřit, protože neznám podrobnosti a podmínky, ale jako přítel Cimického to považuji za naprosto vyloučené. To je, myslím, postavené na hlavu. Honzu si jako sexuálního násilníka ani při nejlepší vůli nedokážu představit,“ divil se Uzel.

Dostal sprosté dopisy

S odstupem času přiznává, že mu vyjádření uškodilo.

„To jsem si dal! To jsem neměl říkat. To jste neviděl, co to rozpoutalo za bouři. Kolik sprostých dopisů, co jsem na to konto dostal! Prý že podporuju znásilnění… Já jen řekl, že jak ho znám, tak se mi to zdá dost nepravděpodobné. Nelituju toho prohlášení, ale dneska bych už to neřekl,“ přiznává.

Další výpovědi? Kampaň a pandemie

Za kamarádem ale dál stojí, přestože se od té doby kromě zpěvačky Jany Fabiánové vyrojily desítky dalších případů.

„Na tom, co jsem řekl, si trvám. Je to můj dlouholetý přítel a nikdo ode mě nemůže očekávat, že se ho nyní zřeknu. Dobře navíc vím, jak takové výpovědi vznikají. To je pak pochopitelně jako epidemie… Kdysi se tomu říkalo kampaň. Já znal kampaň, které se říkalo mandelinka bramborová. To bylo něco podobného,“ prohlašuje sexuolog.

Připomíná poválečnou komunistickou kampaň proti škůdci brambor, „zlému brouku bramborouku. O mandelince americké, která chce loupit z našich talířů“. Bolševici zneužili přírodního problému v kampani proti zlým západním imperialistům. Hmyz měl být podle soudruhů na naše území šířen prostřednictvím mraků, větrů, ale také záškodnickými agenty.

Obvinění

Proti názoru Cimického stojí například právničky Klára Long Slámová, která obětem věří, nebo Lucie Hrdá, jež oběti zastupuje a kontaktuje je s policií. Bývalý ředitel Bohnic navíc potvrdil, že se Cimického zbavil po stížnostech na údajné sexuální obtěžování pacientek.

Svou negativní zkušenost uvedlo mnoho žen, mezi nimi i známá moderátorka Martina Vrbová Hynková.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy