Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Řádění vichřice: Vykolejený vlak, popadané stromy a domácnosti bez proudu

Silný vítr v Česku.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor
Počasí

Do Česka dorazil přesně podle předpovědí meteorologů velmi silný vítr. Během čtvrtka se objeví v celé republice a lidé tak musí být obzvlášť obezřetní. V mnoha krajích už stihl napáchat veliké škody. Desítky tisíc lidí jsou bez proudu.

Silný vítr od dnešního rána v Královéhradeckém kraji láme stromy a ničí střechy. Hasiči zatím v souvislosti s větrem měli do dnešních 08:30 asi 220 výjezdů, prozradila pro ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

Vítr nejdříve po 06:00 zasáhl Jičínsko a dále především Trutnovsko a Náchodsko. „Na tyto tři okresy zatím připadají asi tři čtvrtiny našich výjezdů,“ řekla mluvčí. Sněžku dnes nad ránem zasáhl vítr o síle orkánu, v nárazu dosáhl rychlosti 181 kilometrů v hodině.

Vítr v kraji zatím podle hasičů poničil asi deset střech. Například ve Velké Jesenici na Náchodsku zničil část střechy na rodinném domě. V Hradci Králové ve Vrchlického ulici nedaleko centra města spadl vzrostlý smrk. Poničil oplocení domu a osobní auto.

Na Vysočině bylo mnoho domácností bez elektřiny

Na Vysočině bylo ve čtvrtek ráno bez elektrické energie 4800 domácností. Poruchy způsobil velmi silný vítr, větve a stromy popadané do vedení. Na odstraňování intenzivně pracujeme, ale i naše čety musí dbát na bezpečnost, protože stále velmi silně fouká. Bohužel vítr se má uklidnit až zřejmě k večeru, takže předpokládáme další poruchy,“ uvedla pro ČTK Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí společnosti ČEZ.

V Ústeckém kraji padaly stromy a větve

V Ústeckém kraji zasahovali hasiči od rána u desítek spadlých stromů a větví přes komunikace či dráty. Několikrát vyjeli také k uvolněným plechům, na Chomutovsku silný vítr poškodil střechu. Poprvé jednotky vyjely v 05:49, kdy začal vítr v kraji sílit. Do 08:13 pracovali hasiči na odstranění 39 spadlých stromů a větví přes cesty, v devíti případech zajišťovali uvolněné plechy a v Holeticích na Chomutovsku jeli k poškozené střeše. Vysokozdvižná plošina byla potřeba v Ústí nad Labem, kde se zlomil strom a hrozil jeho pád na troleje. U několika událostí, zejména na pozemních komunikacích, zasahovala také policie.

V Pardubickém kraji vykolejil vlak

Také hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli na desítky míst, aby odstranili následky silného větru. Ve většině případů odklízeli spadlé stromy. Někde vítr také poničil střechy a auta. Energetici musí opravit 16 poruch na vedení vysokého napětí. Po nárazu do stromu po 7:00 vykolejil osobní vlak na trati 238 v úseku Žďárec u Skutče - Hlinsko v Čechách, provoz na trati je zastaven.

Ve středních Čechách bylo mnoho nehod

Hasiči ve středních Čechách vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Od půlnoci do 8:00 zaznamenali 330 událostí, nejvíce zásahů bylo hlášeno na Benešovsku. „Začalo to půl hodiny po půlnoci, kdy jsme měli první událost v Příbrami. Jedná se o technické události, spadlé stromy a větve přes vozovku, bránící provozu. Někde stromy spadly i na zaparkovaná auta, odstraňují se dráty elektrického vedení a v několika případech zasahovali hasiči u utržených střešních krytin," uvedla mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanová.

Hasiči vyjíždějí také k dopravním nehodám, zatím se všechny události obešly bez vážnějších následků. Vítr podle mluvčí fouká po celém kraji, velké množství případů je hlavně na Benešovsku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy