Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Výměna manželek Věra Bílá Stanislav Zindulka Útok na mešitu

Nejnovější kauzy

První komunitní kuchyně v republice: Na slavnostním zahájení nechyběl Lukáš Hejlík

+ Dalších 9 fotografií
Nová komunitní kuchyně ve Zdibech u Prahy chce pomoci omezit plýtvání potravinami. Naučí zájemce zdravě a pestře vařit ze zásob potravinové banky. Kurzy vaření určené pro klienty banky by se měly ve Zdibech konat několikrát měsíčně, lidé o ně podle ředitelky Potravinové banky Praha a Středočeský kraj Věry Doušové mají zájem. Kuchyň byla oficiálně otevřena dopoledním brunchem, ten společně s potravinovou bankou uspořádala Asociace společenské odpovědnosti a Gastrokroužek.

Podle Doušové si klienti potravinové banky často berou hlavně základní potraviny, mouku, cukr, těstoviny, rýži, a naopak zeleninu pomíjejí, důvodem bývá i to, že nevědí, jak z ní vařit. „My bychom rádi, aby si osvojili dobré stravovací návyky,“ uvedla Doušová. Cílem je tedy vaření ze snadno dostupných čerstvých potravin, které by se jinak vyhodily.

Právě zelenina tvoří značné množství nabízených potravin, ale klienti potravinové banky ji nechtějí. I kvůli tomu, že si ji běžně kvůli ceně nemohou dovolit, nejsou zvyklí ji v jídelníčku uplatňovat. „To byl původní moment, který nás přiměl k tomu, že bychom je měli učit, jak si obohatit jídelníček o pokrmy, v nichž budou používat kvalitní zeleninu, kterou do té doby neznali,“ dodala Doušová.

Do slavnostního otevření a přípravy brunche se zapojili gastronadšenci a foodblogeři, mimo jiné i Lukáš Hejlík, Darina Křivánková, Jana Králíková, Jana Florentina Zatloukalová a další. Uvařili například kuřecí vývar, smaženku nebo lečo.

Služby zdibské potravinové banky využívá dle Doušové kolem 22 000 klientů, například senioři, matky samoživitelky, lidé bez domova a podobně. Potraviny se sem denně svážejí ze supermarketů, jde například o neprodejné věci, třeba kvůli špatnému označení obalu, nevzhlednosti zboží či blížícímu se konečnému datu spotřeby a podobně. Mezi největší přispěvatele patří společnost Tesco, která s potravinovými bankami spolupracuje již od roku 2013 a vedle potravin je podporuje i finančně. V rámci dobrovolnictví se pak zaměstnanci Teska podíleli i na vybudování kuchyně nebo se zapojují do třídění potravin.

Banka aktuálně potřebuje dodávku pro svážení potravin, zájemci mohou přispět prostřednictvím webu www.darujme.cz . Potravinová banka Prahy a Středočeského kraje vznikla v roce 2009, má 150 odběratelských míst a je tak největší potravinovou bankou v ČR.

Mohlo by vás zajímat

Další články