Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 Victoria Velvet Survivor 2024 - aktuálně

První dáma české violy to nemá mezi muži lehké: Úspěch připisují jejímu vzhledu

Violistka Jitka Hosprová chce lidem více přiblížit tento krásný nástroj.
Zdroj: foto Lenka Hatašová, publikováno se souhlasem
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
rozhovor

Manžel Ital, ona Češka, oba jsou hudebníci. Jitka Hosprová, které se přezdívá první dáma české violy, v rozhovoru pro redakci eXtra.cz popsala své začátky v této neobvyklé branži i to, jak zvládá spojit práci s péčí o dvouapůlletého synka, který nese jméno po italském filmovém velikánovi.

V branži, ve které se půvabná Jitka Hosprová prosadila, se spíše pohybují muži. Jak ji vnímají? "Někteří muži mají tendenci říkat: no jo, to se ti buduje kariéra, když jsi pěkná baba, ale ono to je vlastně o to horší, protože vy jako ta žena musíte podávat ještě lepší výkon," svěřila se umělkyně během rozhovoru pro eXtra.cz, který jsme vedli před zahájením jejího festivalu Procházky uměním.

Jednoduché to nebylo a pořád podle jejích slov není. "Před dvěma a půl lety jsem se stala maminkou. Když se stane umělec otcem, má zázemí u své manželky, zatímco vy jako žena umělkyně musíte zajistit jak to zázemí, tak se věnovat i své práci."


Syna do hudby nutit nebudou

Svého syna porodila Jitka ve 46 letech. Mateřství na pozdější věk však neplánovala. "Miminko jsem chtěla dříve, ale nedařilo se to z důvodů partnerských. Hledala jsem toho správného tatínka, protože jsem nechtěla mít jen to dítě, ale rodinu." A to se jí povedlo. S italským houslovým virtuosem Mauriziem Sciarrettou mají krásného synka Marcella.

Kdo tohle jméno vybral? "Jednoho rána se manžel probudil a řekl: Bude to Marcello. Tak jsem si řekla, proč ne, bude mít jméno jako slavný Mastroianni. Kdyby to byla holčička, jmenovala by se Sophia, asi uhodnete po kom. Sáhli jsme po starším jménu a sedí mu," uvedla hudebnice s tím, že druhé dítě už neplánují. "Možná v příštím životě. Brzy mi bude 49 let a je to náročné včetně našeho povolání a s tím spojeného cestování, takže jsme vděční za ten dar a nechci to pokoušet."

K hudbě však svého synka nutit nebudou a rozhodnutí o jeho životě nechají na něm. "Pro tuhle práci musíte mít zápal a musíte být přesvědčený o tom, že to chcete dělat. Pokud byly děti do toho hraní nucené odmala, většinou daleko v té kariéře nedojdou, protože se to někde, dost často kolem puberty, zlomí a pak už ty hudební nástroje nechtějí ani vidět," vysvětlila a vylíčila, jak s malým dítětem vypadají její přípravy na koncert.

"Cvičit je potřeba denně. Kolik času vyšetřím, tolik cvičím, ale s malým dítětem, organizací a hraním je opravdu někdy náročné ten čas najít. Musela jsem se ve všem velmi zefektivnit. Minimum jsou dvě hodiny, ideál 4–5. Syn naším povoláním trochu trpí. Teď jsem se třeba připravovala na koncert, hraji tak krásné tklivé melodie, a on stojí, drží mě za nohy a řve, protože chce, abych se mu věnovala a nehrála na tu violu," přiznala umělkyně, kterou mnozí Češi znají i ze show StarDance.

Mezi Itálií a Českem

Hosprová žije se svou rodinou na střídačku v Dolní Bělé a v italské Bologni. "Mám ráda obě země. Když jsem dlouho v Čechách, už se pak těším zpět do Itálie a naopak." Nemohli jsme se nezeptat na její italštinu. "Posouvám se se synem, takže zvládám konverzaci na úrovni toho, co potřebuje to dítě – zvládáme doktory, nákupy, ale na velké vyprávění to zatím není. Nejvíce konverzuji se svou tchyní, protože neumí anglicky. Je to skvělá žena, žádná italská dryáčnice, naopak je to klidná dáma s nadhledem."

Když jsou s manželem oba hudebníci, nabízela se otázka, zda spolu hrají i doma. "Hrajeme spolu doma, i spolu s manželem vystupujeme. A doma hrajeme v okamžiku, kdy si potřebujeme připravit repertoár na koncert. V nejbližší době budeme spolu koncertovat ještě s Lubomírem Brabcem 4. června tady v Praze v rámci Procházek uměním."

Bandurko odkryl nejdrsnější hádku Survivoru: Šílený řev, nevěděli jsme, o co jde, vzpomíná

Související články

Další články

Nejnovější kauzy