Promluvil o českém jídle: Super to ještě není, ale už se neotrávíte, říká šéfkuchař Pohlreich
Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu ukázal lidem, že za své peníze mohou jíst důstojně. Ve svém pořadu pochválil restauratéry, kteří svou práci myslí vážně a poctivě, tepal ty, kteří si mysleli, že hospoda je zlatý důl a že host sní všechno, co mu přistane pod nosem.
Redaktorovi eXtra.cz vyjádřil svůj názor na české pohostinství a uznal, že od doby, kdy se jeho pořad natáčel, prošla česká gastronomie změnou k lepšímu. Sám zůstává ale skromný a nepřipouští si, že by to byla jeho práce... "Já jsem vyjádřil svůj názor a každý si vybral, co se mu hodilo... Nastala nevyhnutelná vývojová proměna, nemyslím si, že bych byl katalyzátor pohostinství, ale vždy jsem říkal, že je to o tom, jak se budou chovat strávníci," ohlédl se legendární šéfkuchař.
"Když se na to dívám, v době, kdy jsme Ano, šéfe! točili, což bylo třeba před deseti lety, tak prostě dnes ty věci vypadají jinak. Blbých hospod zůstalo stejně, ale potěšilo mě, že přibylo těch dobrých," řekl Zdeněk Pohlreich, jehož pořad sledovaly miliony televizních diváků.
Sám si nemyslí, že v českých restauracích je jídlo, které by v sousedních zemích nedávali snad ani psovi. "Laciné restaurace budou vždy všude po světě, a to i v bohatých zemích... Podívejte se do Švédska, tam konzumují párky stejně jako tady. Myslím si, že nejsme ještě úplně super, ale pár míst, kde se člověk slušně nají, tady je a není to už jen o Praze. Dnes se dá slušně najíst všude v Česku a to je pozitivní, už se neotrávíte," vtipkoval obávaný kat českých pohostinství, který ve svém pořadu poukázal na zásadní chyby a občas nešetřil vulgarismy. Z jeho hlasu ale bylo znát, že je pyšný, že se Češi v jídle posunuli lepším směrem.
Lidé ho dodnes uznávají za to, že se nebál před televizní kamerou říkat věci tak, jak je cítí. A právě to některé majitele restaurací probudilo. "Změnilo se za poslední dobu pohostinství dost. Někde jsem četl názor, že by se sem mohli cizinci jezdit učit, to si ale nemyslím. Jsme ale na dobré cestě. Vždy je to ale o ekonomice, co budou lidé chtít za jídlo v restauraci utratit," upřesnil pro eXtra.cz Pohlreich, který prý už televizi nemá moc co nabídnout. "Mám pocit, že mám splněno, ale kdyby něco přišlo, přemýšlel bych o tom," dodal s úsměvem Zdeněk Pohlreich.
Co jste možná o Zdeňku Pohlreichovi nevěděli:
Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření jej nejprve vůbec nebavilo. Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop.*
Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl.*
15. října 2011 se podruhé oženil, u Bodamského jezera si vzal přítelkyni Zdeňku. Má jednoho syna Jana.*