Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Případy 1. oddělení v reálu: Brutální Slovák byl postrachem důchodců. Jeho revírem byla pošta

František Deleman zabil dva stařečky.
Zdroj: Jiří Hadač / CNC / Profimedia
krimi

Před brutálním mužem nebyl žádný důchodce v bezpečí. Sedmá epizoda seriálu Případy 1. oddělení, které Česká televize nyní reprízuje, mapuje příběh tehdy pětadvacetiletého Slováka, který jezdil do Prahy přepadávat nebohé seniory. Dva dokonce zabil. Bezcitného lupiče v díle s názvem 48 hodin ztvárnil muzikálový, činoherní herec a moderátor Silvester Matula.

Často je složitější pachatele včas usvědčit než dopadnout. Další epizoda kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje příběh muže, který věděl, že bude propuštěn, když vydrží nepromluvit čtyřicet osm hodin, kdy ho má policie právo zadržovat. Policejní souboj s časem byl postaven na trpělivosti, schopnosti využít zkušenosti a všímat si každého detailu.

Jak to bylo doopravdy?

Slovák František Deleman se v Praze "živil" okrádáním bezbranných důchodců. Dvě své oběti dokonce chladnokrevně ubil. Kde je vyhledával? Tehdy pětadvacetiletý muž si na hlavní poště v Jindřišské ulici vytipovával stařečky, často starší 80 let, kteří si přišli pro důchod. Pak je sledoval až domů, kde je surově přepadl, uvedl před lety server Blesk.

V květnu roku 2004 si vyhlédl čtyřiaosmdesátiletého muže. "V prostorech domu ho napadl pěstí a holí tak, že mu způsobil mnohočetné zlomeniny kostí na obličeji, krvácení do mozku," uvedla tehdy u soudu žalobkyně Jaromíra Biolková.

Oběti pak sebral 7200 a utekl. Napadený senior nakonec zemřel po několika dnech v nemocnici, informovaly novinky.cz. Podobná situace se opakovala o měsíc později v Bartolomějské ulici. Jeho útok tenkrát nepřežil čtyřiasedmdesátiletý důchodce.

Podle obžaloby Deleman napadl ještě další tři postarší muže, kteří jeho brutální přepadení přežili. Když se o to pokusil pošesté, stihla včas zasáhnout policie.

Špatné dětství

Během přelíčení se Deleman před soudem rozmluvil o svém životě. "Měl jsem těžký život. Byli jsme čtyři sourozenci, otec pil a byl ve vězení. Matka nás nebyla schopna uživit," vypověděl rodák z Košic a vysvětlil tím, jak se dostal do dětského domova.

Po čase se přestěhoval do Ústí nad Labem, kde bydlel střídavě na ubytovně a u matky své přítelkyně. Co se jeho činů týče, pořád tvrdil, že všechno dělal kvůli tomu, že měl hlad. "Napadal jsem ty starší lidi, ale nechtěl jsem je zabít," prohlásil muž, který nikdy nepracoval. "Dal jsem jim vždy několikrát pěstí a někteří mi sami dali peníze," řekl tehdy policistům. Před každým činem si prý bral prášek na uklidnění, uvedl web iDnes.

Vrchní soud v Praze nakonec Delemana poslal na 25 let do vězení.

Záhada vyhřezlého oka šéfredaktora eXtra.cz: Karen Mchitarjan promluvil o svém martyriu

Související články

Další články

Nejnovější kauzy