Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 Oktagon 58 Survivor 2024 - aktuálně

Přepis auta bez obav: 3 nejčastější chyby, kterých se prodejci i kupující dopouštějí

Přepis auta bez obav: 3 nejčastější chyby, kterých se prodejci i kupující dopouštějí
Zdroj: unsplash

Kdo by se netěšil, až bude řídit nové auto? Větší výkon, lépe vybavený interiér a líbivější design nepochybně patří mezi radosti, které pořízení nového modelu doprovází – i když se jedná o ojeté auto. Jenže život není jen o radostech, ale také o starostech.

Než se ale budete moci projíždět ve vašem vytouženém voze, musíte nejdřív vyřídit všechny nutné náležitosti – od výběru správného kousku přes vyřízení veškeré byrokracie až po prodej vašeho starého auta, pokud se pro něj tedy rozhodnete.

Pokud zatím nemáte s nákupem ani prodejem vozu zkušenosti, může se snadno stát, že se dopustíte nějaké chyby, které byste v budoucnu velmi litovali. Jak tomu předejít? Můžete se poučit z nejčastějších chyb, kterých se kupující, stejně jako prodejci vozů, dopouštějí.

1. Rychlá koupě bez prověření

Pracovníci v autobazaech i soukromí prodejci aut často mívají v rukávu celou řadu prodejních taktik, díky kterým kupující podepíše smlouvu a převezme klíčky prakticky bez mrknutí oka. 

Na takové praktiky je však třeba dávat velký pozor – nejedná se o zrovna levnou záležitost a přece jen hledáte auto, které vám bude spolehlivě sloužit několik let. Rozhodně nechcete už po pár měsících čelit nutným opravám opotřebovaných dílů, kterých jste si nevšimli.

Rozhodně tedy nepodceňujte řádnou prohlídku a projížďku vozu. A pokud se v technických záležitostech sami nevyznáte, vezměte s sebou na prohlídku odborníka – za jeho asistenci dáte sice pár stovek, ale můžete tak sami sobě do budoucna ušetřit tisíce, ne-li desetitisíce korun.

Stav tachometru, historii havárií a další důležité informace o voze se můžete dozvědět skrze ověření VIN kódu – přece jen se jedná o rozhodující faktory při koupi ojetiny. Tuto službu dnes poskytuje celá řada společností, takže máte skutečně na výběr.

2. Přepis spadne na kupujícího

Pro usnadnění celého procesu se často sepisuje plná moc k převodu prodávaného vozidla. Bez ní by totiž musel na úřad jak prodávající, tak i kupující, což by bylo časově i organizačně pro obě strany poněkud náročné.

Na zmocnění některé ze stran pochopitelně není nic špatného. Často však dochází k tomu, že připadne přepis auta na kupujícího a on se o něj nepostará. Původní majitel se to vůbec nemusí dozvědět, dokud mu nepřijde pokuta nebo nedojde k jinému maléru.

Následné vymáhání přepisu je velmi komplikované a vyžaduje spoustu času a úsilí. Pokud se tedy dostanete na stranu prodávajícího, raději převod auta vyřešte sami – budete tak mít věci pod kontrolou a tím pádem získáte jistotu, že vše proběhne v souladu s předpisy.

3. Špatné údaje v kupní smlouvě

Stejně jako samotné auto je třeba mít v pořádku i veškeré dokumenty, zejména pak kupní smlouvu. Pokud totiž během prodeje dojde k nějakému konfliktu, právě kupní smlouva slouží k objasnění všech nesrovnalostí. Jen těžko ale budete něco dokazovat, když jsou ve smlouvě chybné údaje. 

Než tedy cokoliv podepíšete, smlouvu si důkladně přečtěte a prověřte jak vaše osobní údaje, tak i informace o vozidle. Pokud nemáte nejmenší tušení, jak by měla smlouva vypadat, přečtěte si dopředu nějaký vzor – najdete ho například tady. A k samotnému podpisu přejdete, až si budete jisti celým obsahem smlouvy.

Další články

Nejnovější kauzy