Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Předvolební rozhovory: Deficit rozpočtu je šílený, budou to platit ještě naše vnoučata, říká Jurečka pro eXtra.cz

Marian Jurečka a volby do Sněmovny: S ANO do vlády nepůjdeme, říká politik
Zdroj: Profimedia
+ Další 3 fotografie
Volby 2021

Vláda chaosu musí skončit, má jasno Marian Jurečka (40). Šéf lidovců a zároveň jeden z lídrů koalice SPOLU to uvedl v předvolebním rozhovoru pro eXtra.cz. Politik se rázně opřel do vlády Andreje Babiše zejména za neúsporné hospodaření. "Absolutně ale nechápu, že vláda na příští rok plánuje rozpočet s deficitem téměř 400 miliard. Vždyť to budou platit ještě naše vnoučata," říká Jurečka, který v rozhovoru řeší také důchodovou reformu a dostupnost bydlení.

Miloš Zeman řekl, že pověří sestavením vlády šéfa vítězné strany, nikoli koalice. Teoreticky tak SPOLU nemusí triumf ve volbách stačit. Věříte prezidentovým slovům?

Věřím tomu, že ve finále zvítězí Ústava i principy, a to aby byla především sestavena vláda, která se opírá o většinu v Poslanecké sněmovně. Může trvat, než se sestaví nová vláda, ale já doufám, že to nebude dlouhý čas. Všichni, snad i pan prezident, si uvědomujeme, že máme před sebou předsednictví v EU, a to by se mělo už teď chystat mnohem intenzivněji. Věřím tedy, že zvítězí rozum.

Vyloučili jste jakoukoliv spolupráci s ANO. V případě vítězství Babišova hnutí ale může vzniknout vláda s komunisty a SPD. Není v takovém případě lepší hodit neshody za hlavu?

Není. Vždyť jejich koalici tu defacto máme, jde to vidět na každém hlasování ve Sněmovně. Myslím si, že když bude mít po volbách ANO, SPD a komunisté dohromady 101 hlasů, tak je v podstatě o vládě rozhodnuto. Ostatně zástupci hnutí ANO se vůbec netají tím, že je pro ně SPD přijatelným partnerem. Věřím ale, že to dopadne dobře, vyhraje SPOLU a že nakonec utvoříme rozumnou koalici s Piráty a Starosty. Vláda chaosu musí skončit.

V posledních týdnech se přitom začínají ozývat například hlasy z ODS, že by koalice SPOLU měla jednat s Babišem...

Vedení koaličních stran má jasno, že do vlády s ANO za jakékoliv podoby nepůjdeme. Že to někdo připustil, nesouvisí s vedením našich stran. Kdybychom to chtěli udělat, tak bychom šli do vlády s ANO už v roce 2017. Všichni z koalice jsme to odmítli, nevím proč by to teď mělo být jinak.

Předvolební rozhovory eXtra.cz

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které proběhnou 8. a 9. října 2021, rozhodnou o směřování naší země v dalších čtyřech letech. Předvolební kampaně vstoupily do horké fáze - vládnoucí strana chce za Česko bojovat do roztrhání těla, opozice mluví o zemi zdevastované předchozím vládnutím ANO. Redakce eXtra.cz před volbami připravila sérii rozhovorů s lídry jednotlivých stran i výraznými osobnostmi politické scény.

LÍDŘI POLITICKÝCH STRAN

Andrej Babiš (ANO): Útoky vůči Pirátům mi vyčítají i kolegové

Ivan Bartoš (Piráti): Babiš hraje o všechno, může skončit za mřížemi!

Vít Rakušan (STAN): Nepanikaříme. Věřím, že volby vyhrajeme, říká suverénně

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Deficit rozpočtu je šílený, budou to platit ještě naše vnoučata

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09): O spolupráci s ANO bychom neuvažovali ani bez Babiše

OSOBNOSTI POLITICKÉ SCÉNY

Miroslav Kalousek: Letos je poslední možnost, jak něco změnit, jinak babišismus nevymýtíme

Miroslava Němcová: Komunikace Hradu je otřesná, Zemana drží ve funkci ješitnost a touha po pomstě

Jana Černochová: Vojenský zásah v Afghánistánu by byla chyba. Tyhle země budeme potřebovat

Jan Skopeček: Návrh rozpočtu je nemyslitelný, Schillerová se chová jako účetní

Alena Schillerová: Babišovi věřím. Úřady prověří, zda porušil zákon

Jana Maláčová: S Babišem máme podobné charaktery

Petr Pavel: Politici v současné kampani nenabízí řešení současných problémů

Dlouhodobě kritizujete vládu kvůli státnímu rozpočtu. Co konkrétně je podle vás špatně?

Chápu vládu, že tady musel vzniknout výrazně vyšší shodek v "covidovém" roce 2020 a pochopil jsem to i letos, kdy se vypořádáváme s dozvuky covidu. Absolutně ale nechápu, že vláda na příští rok plánuje rozpočet s deficitem téměř 400 miliard. Za následující tři roky se tak zadlužíme za bilion korun. To prostě není normální. Babiš nám tady v roce 2013 říkal, jak by vyhodil ze své firmy někoho, kdo by jako manažer připravil plán hospodaření firmy s deficitem a dneska to tady premiér seká jak Baťa cvičky. Vždyť to budou platit ještě naše vnoučata.

Jak velký deficit byste navrhl vy?

Rozhodně by ta částka mohla být o víc jak polovinu nižší. Na příští rok by mohl být schodek kolem 200 miliard korun a další dva roky bychom to postupně snižovali tak, abychom v tom blízkém výhledu směřovali k vyrovnanému rozpočtu. Proboha vždyť ministerstva nezvyšují svoji efektivitu, nedigitalizuje se, a přesto se ta kola pořád roztáčí. Přeci nevolíme s výhledem na jeden až dva roky, ale chceme si zajistit budoucnost. Děláme to nejen pro sebe, ale také pro naše děti a vnoučata.

Opozice nešetří vládu ani za důchodovou reformu, na kterou stále nedošlo. Je toto téma vaší prioritou?

Jednoznačně. Koalice SPOLU je pro zavedení minimálního důchodu, protože velké množství seniorů pobírá kolem pěti tisíc korun. Za to nejsou schopni zaplatit základní náklady na živobytí, přitom poctivě pracovali, ale například matky jsou trestány za výchovu dětí. To je prostě ostuda tohoto státu. Minimální důchod by se měl odvíjet od výše průměrné mzdy. Dále je potřeba posílit mezigenerační solidaritu, aby děti mohly část svého sociálního odvodu odkázat na účet svých rodičů

Zmiňoval jste, že matky jsou trestány za výchovu dětí. Jste tedy pro, aby důchod zohledňoval mateřskou?

Ano, dneska totiž výpočet důchodu zná jedinou hodnotu, a to kolik člověk vydělal. Je ale jedno, kdo vychoval kolik dětí. Chci, aby lidé, co obětovali část kariéry na výchovu dětí a měli třeba nižší příjmy, získali důstojný důchod. Stejně tak chceme, aby mateřská hráli roli ve výpočtu toho, kdy člověk odejde do penze. To samé platí pro fyzicky náročnější profese.

Výchova dětí se pojí i s dalším problémem, který trápí obyvatele Česka. Tím jsou předražené byty a nedostupnost bydlení. Jaká pro to navrhujete řešení?

Myslím, že by to vyřešila jednoduchá a rychlá opatření, která by mohla být zavedena operativně. Zaprvé by ke snížení cen bytů mohlo vést snížení DPH, což by vláda mohla udělat okamžitě. Potom by se mohly uvolnit státní pozemky pro města a obce, aby se tímto způsobem snížily náklady na bydlení. Palčivým problémem je pak to, že především mladé rodiny žádají o půjčku na bydlení, ale parametry nejsou nastaveny příznivě. Dneska je ten limit kolem dvou milionů korun, za což dům nepostavíte. Podmínky jsou tam velice přísné a je potřeba je upravit.

Velkým tématem letošních voleb je koronavirus. Přestože počty nakažených oproti létu stoupají, vláda mlčí. Nabízí se tak srovnání s minulým rokem, kdy se do krajských voleb nezávaděla žádná opatření, aby následně zemřely desítky tisíc lidí. Nebojíte se podobného scénáře?

Je logické, že vláda, která má na svědomí přes 40 tisíc mrtvých, tuto otázku před volbami nevytahuje, protože nechce přijít o voliče. Doufám ale, že to řeší a nenastane to, co minulý rok. Přesto ale musím poukázat na to, že poté, co jsme si tu prošli peklem, vláda nedokázala vyřešit základní věci, jako je kvalitní informační kampaň, která tu zoufale chybí. Prakticky od začátku pandemie tu vůbec nefunguje trasování. Zároveň by se měl nastavit systém uznávání protilátek. Už od dubna poukazuje opozice na Rakousko, kde to zvládli nastavit, naše vláda toho ale není schopná. Ostatně jako mnoho dalšího...

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy