„Whisky je obilný desilát vyrobený z vody, ječného sladu, nezpracovaného obilí a kvasnic. Při lahvování se může použít přírodní karamel kvůli barvě, ale podle skotského zákona pouze v takovém množství, aby nezměnil původní charakter destilátu,“ říká Václav Rout, tuzemský odborník na whisky.

Pořad Whisky Expert rozhodně nezůstává pouze u obecné historie, ale pod taktovou Routa jde do hloubky a o whisky prozrazuje vše, co jste si kdy přáli vědět.

Jelikož je Václav Rout odborní na slovo vzatý, dozvíte se od něj velkou spoustu zajímavostí i o alkoholu obecně. „První písemná zmínka o destilaci pochází z pera arabských učenců z Blízkého východu z 9. století našeho letopočtu. Do Evropy se to dostalo přes Středomoří, a tak nejstarší zmínka o destilaci alkoholu v Evropě pochází z lékařské školy v Salermu. Odsud se rozšířila po celé Evropě, původně sloužila především klášterům,“ popisuje.

A jakou historii má za sebou právě whisky? Lidstvo provází už dlouho dobu a o všech etapách její konzumace se v pořadu Whisky Expert mluví. Tak se podívejte!