Trendy tagy Extra Host (pořad) koronavirus Svatba na první pohled Tvoje tvář má známý hlas 2020

Nejnovější kauzy

Porotce MasterChefa Přemek Forejt o covidu: Bojím se krize, ale o své lidi se chci postarat

Zdroj: eXtra.cz
+ Další 2 fotografie
Koronavirus
Stravovací podniky schytávají po jarním výpadku další ránu v podobě současného vládního nařízení. Restaurace totiž musí od středy zavřít a malou útěchou jim má být možnost vydávat přes výdejní okénko. K tomuto kroku se ale neuchýlí šéfkuchař Přemek Forejt (33), protože okénko se neslučuje s filosofií jeho restaurace Extrée. Spolu se svým personálem se tak připravuje na těžké časy, které podnik v následujících týdnech a možná i měsících čekají.

O tom, že zavření stravovacích podniků restaurace zásadně ovlivní, není pochyb. Stejně to vidí i slavný šéfkuchař a porotce v show MasterChef Přemek Forejt. Sám bude v nadcházejících týdnech řešit nepříjemné starosti, jak udržet svůj podnik nad vodou. Kvůli vládnímu nařízení totiž musí dočasně zavřít svou restauraci Entrée v Olomouci.

Výdejní okénko nemá smysl

Vláda ponechala stravovacím podnikům možnost nechat alespoň výdej jídla přes okénko. Této možnosti ale Forejt nevyužije, jelikož by, dle svých slov, nemohl udržet takovou kvalitu, jakou požaduje. „Jsme zaměřeni na fine dining (zážitková gastronomie), máme nějaký svůj standard a bohužel si nejsme schopni představit, že by něco takového mohlo fungovat přes výdejní okénko,“ vysvětlil šéfkuchař.

Dalším důvodem, proč se neuchýlil k výdejnímu okénku, je koronavirus. Česko totiž v posledních dnech zaznamenává rekordní počty nakažených, což samozřejmě vnímá i veřejnost. „Myslím, že lidé jsou natolik vystrašeni koronavirem, že by se báli přijít,“ říká Forejt, který tak musel restauraci chtě nechtě dočasně zavřít.

Propouštět nehodlá

Forejt zároveň nepochybuje, že jeho podnik, stejně tak jako ostatní gastronomické služby, čekají náročné časy. Už nyní část restaurací musí propouštět zaměstnance, jelikož by jinak nepřežily. K tomuto kroku ale porotce z MasterChefa sáhnout nechce.

„Rozhodně propouštět nehodlám, za svůj personál mám zodpovědnost. Byla by to až ta úplně poslední možnost,“ brání se Forejt propouštění. Za každou cenu tak chce udržet svůj podnik tak, jak je. „Můj personál je poklad mého podniku,“ dodal šéfkuchař.

Související články

Další články