Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Popeleční středa: Končí hodování a začíná období 40 dní půstu, předzvěsti Velikonoc

Masopust, Popeleční středa, karneval
Zdroj: Pixabay
masopust

Popeleční středou vstupujeme do období čtyřicetidenního půstu, který předchází období Velikonoc. Ty letos připadají na polovinu dubna, Velký pátek budeme slavit 15. 4. 2022. Ten je od roku 2016 státním svátkem, a tak si užiijeme zaslouženého volna. Velikonoce připomínají Ježíšovu smrt na kříži. Popeleční středa a Velký pátek jsou v křesťanství chápány jako přísně postní dny. Jaké tradice se s Popeleční středou pojí?

Datum Popeleční středy je pohyblivé, připadá každý rok na jiný den. Dokonce příští rok se jí dočkáme už v únoru. Předchází první postní neděli a označuje začátek postní doby. V křesťanství znamená tento den uvědomění si pomíjivosti člověka: "Prach jsi a v prach se obrátíš."

Půst i jarní detox

O Popeleční středě věřícím na čelo kreslili popelem kříž, tzv. popelec, jako odhodlání křesťana zříci se hříchů. Symbol je převzatý z biblické tradice. Moderní doba toto období často chápe jako započetí jarního detoxu​, kterým se připravujeme na období zahazování svršků, kdy ukážeme ze svého těla už zakrátko trochu více.

Dobu před Velikonocemi měli naši předci tradičně spjatou s odepíráním si potravin, což mělo svůj důvod. Docházely zásoby po zimě a do jara byl ještě kousek, nové zásoby tak zatím nebyly a nemohly posloužit. Ti slabší kvůli nedostatečné výživě často v tomto období umírali. První rostliny a mláďata byla ještě daleko. V dnešní společnosti už nás tento problém netrápí. Potravin je dostatek a na hlad už se ve společnosti běžně neumírá. Stále si však můžeme z období půstu vzít jeho podstatu. Čeho se máme zříci?

To, co si odepřete, věnujte potřebným

Navzdory moderní době zůstává toto období spjato se započetím nových zvyků, shazováním váhy a změnou jídelníčku. Křestané dodržují na Popeleční středu příšný půst, měli by si tak něco odpustit. Nejlépe to, co mají nejraději, včetně zábavy, alkoholu i cigaret. Platil zákaz masa a jen jednou za den se mohl křesťan najíst dosyta, případně byla povinnost odepřít si alespoň jedno hlavní jídlo. To, co si křesťan odepře a za co ušetří, by měl darovat potřebným.

Kříž na čele, který si křesťané v tento den kreslili, také připomíná, že všechny naše touhy jsou jen pomíjivou záležitostí a nakonec zemřeme všichni. Honba za slávou, bohatství, to vše pomine. Během dneška byste si tak měli připomenout, že každá zlá minuta skončí a na konci budeme všichni stejní. Lidé by se měli soustředit na konání dobra a vyvarovat se hříchu.


Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy