Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pojistěte si život. Pomůžete sobě i rodině překonat těžké časy

Pojistěte si život. Pomůžete sobě i rodině překonat těžké časy
Zdroj: Pixabay
Životní pojištění

Vyrovnat se se ztrátou člena rodiny je nepředstavitelně složité. Život, který jsme žili doteď, v jediném momentě skončí. Je potřeba v sobě najít hodně síly a věřit, že čas vše vyléčí. Nepředstavitelně složitou situaci navíc mohou zkomplikovat finanční potíže.

Průměrná rodina ročně utratí až 85,5 tisíc korun za potraviny a 8,5 tisíce korun za nealkoholické nápoje, v horizontu 10 let jde téměř o milión korun. Za obuv je to průměrně okolo 8 tisíc korun, což za deset let činí 80 tisíc korun a za pohonné hmoty se částka pohybuje okolo 26,5 tisíc korun za rok, tedy 265 tisíc korun za deset let.

A co se stane v případě, že jeden z příjmů najednou v rodině není? Pro rodinu se dvěma malými dětmi, kdy je matka na mateřské dovolené a hlavním živitelem rodiny je otec, jde v případě ztráty člena rodiny, jeho nemoci nebo zranění, o finanční výpadky, které se pohybují v řádech až desetitisíc korun za měsíc.

Dokud běží náš život hladce bez zádrhelů, nemocí a úrazů, tak často lidé neřeší, že by měli sebe a svou rodinu zajistit prostřednictvím životního pojištění. Spíše si při příchodu do pojišťovny pojistí svůj majetek a zajistí si ho proti krádeži nebo zničení. Ovšem pojistit si vlastní život, případné úrazy či dokonce svou vlastní smrt za účelem zajištění rodiny, to se mnoho lidí zdráhá.

Myslete na sebe i rodinu

V České republice je proto v současné době pouze kolem 47 % rodin zajištěno životním pojištěním. Přitom, když se stane tragédie, kdy například mladá rodina přijde o živitele, s velkým smutkem a emočním otřesem jde v takových případech bohužel ruku v ruce i ztráta finanční jistoty.

Základním úkolem životního pojištění je přitom zabezpečení sebe a rodiny proti nenadálým životním událostem nebo závažné změně postavení ve společnosti. Může to být například dlouhodobý výpadek příjmu v důsledku těžké nemoci nebo komplikovaného úrazu či kompenzace v případě smrti pojištěného. Například dlouhodobá invalidita nejvyššího stupně připraví rodinu téměř o celý jeden příjem, což u živitele rodiny bývá ten hlavní a někdy i jediný, když je například partnerka na mateřské dovolené či nezaměstnaná.

Proto je důležité životní pojištění nepodcenit. Mezi pojišťovnami si může každý vybrat pojistku, která by mu svým krytím a natavením nejvíce vyhovovala, nesmí zapomenout určit tzv. obmyšlenou osobu - tedy toho, kdo případně získá peníze v případě úmrtí pojištěného a také nastavit dostatečně vysoké krytí jednotlivých rizik.

Rozhodně se vyplatí zaplatit si za pojistku než přijít o zásadní částku rodinného rozpočtu, někdy dokonce definitivně. Před uzavřením jakékoliv smlouvy se především ujistěte, že kryje všechna rizika, která jsou pro vás důležitá, neexistuje nic jako univerzální životní pojištění, vše je sjednáno vždy na míru danému člověku.

Záhada jménem pojistná částka

Když se lidé rozhodují, jak správně nastavit své životního pojištění, řeší především, jakou výši pojistné částky si mají zvolit. „Mimo jiné je při volbě výše pojistné částky důležité zvážit, jaký cíl má uzavření životního pojištění plnit. Je-li jím například pokrytí závazků, kterým rodina, ale i jednotlivec měsíčně musí dostát, musí si stanovit, jaká částka bude dostatečná, aby uhradil například splátky hypotéky, leasingové splátky či zaplatil nájem i s náklady na energie a ostatní náklady běžného chodu domácnosti,“ vysvětluje Petr Koblížek, odborník na životní pojištění z České asociace pojišťoven.

Dodává, že ideální je zvolit takový produkt životního pojištění, který lze v průběhu pojištění měnit. „Klient se může rozhodovat o změně jeho parametrů i v průběhu pojištění, například má možnost snižovat či zvyšovat pojistnou částku či pojistné, přidávat či odebírat připojištění, může dokonce měnit i pojistnou dobu, jednoduše přizpůsobuje životní pojištění své momentální potřebě a aktuální životní situaci.“

Na co nezapomenout?

Každý, kdo uvažuje o životním pojištění, by si měl nejen pečlivě projít podmínky nabízených produktů, včetně seznámení se s výlukami, ale také si nejprve určit, například s pomocí odborného poradce, co vše by měla pojistka zajišťovat. Zda to bude pojištění pro případ smrti, nebo jestli bude také investiční, či zda bude více kryté riziko dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Třeba to je důležité proto, že většině zaměstnanců na nemocenské klesne příjem o významnou část, a ne každý má pro tyto případy dostatečnou rezervu. V pracovní neschopnosti může člověk strávit třeba jen několik dní nebo týdnů, ale při vážnějších komplikacích to mohou být i měsíce a roky a stovky tisíc, o které člověk přijde. Více na www.cap.cz.


Záhada vyhřezlého oka šéfredaktora eXtra.cz: Karen Mchitarjan promluvil o svém martyriu

Další články

Nejnovější kauzy