Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pohřeb posledního veterána: Na rozloučení s legendárním Somrem (†88) dorazil Jan Kačer na vozíku

Josef Somr: Poslední rozloučení s hercem
Zdroj: Profimedia.cz/koláž eXtra.cz
+ Dalších 18 fotografií
Poslední rozloučení

Lidé se naposledy loučí s legendárním hercem Josefem Somrem (†88), který zemřel 16. října. Pohřeb se uskuteční ve středu 26. října ve velké síni strašnického krematoria. Na místě je i redakce eXtra.cz, která událost sleduje živě. Už před 14. hodinou začali přicházet jeho kolegové, rodina a blízcí.

Výpravčí Hubička v Ostře sledovaných vlacích či Servác ve filmu Tři veteráni. To je jen malý výčet rolí, v nichž herecký velikán Josef Somr hrál. Somr zemřel 16. října a o deset dní později, 26. října od 14:00, se ve velké síni strašnického krematoria uskutečnilo poslední rozloučení. Na místě je i redakce eXtra.cz. Nad rakví promluvila dlouholetá kolegyně z divadla Taťjana Medvecká (68). Zazpívat má barytonista opery Národního divadla Roman Janál (58). "Byl to bytostný Moravák," řekl novinářům herec Jiří Bartoška.

Zástupy hvězd

Na pohřeb začali lidé chodit již před druhou hodinou. „Byl to nenápadný a skromný člověk, ale byla s ním legrace,“ prozradila na místě herečka Pavla Břínková. Herečka Lilian Malkina prozradila, že byla hercem Josefem Somrem vždy okouzlena.

Na poslední rozloučení dorazili i Eliška Balzerová (73) v doprovodu svého manžela, herečka Bára Hrzánová (58) a na invalidním vozíku přijel i režisér Jan Kačer (86). Ten podle informací Blesku má navíc v plánu opustit pohřeb dříve. Krátce po druhé hodině byli do sálu vpuštěni hosté.

Dorazila také Jitka Zelenohorská (75), která si spolu se Somrem zahrála v legendárních Ostře sledovaných vlacích, a to postavu Zdeničky, které výpravčí Holubička orazítkoval zadek.

Poslední přání

Hercův odchod potvrdila jeho manželka pro ČTK. Somr za svůj život ztvárnil více než 170 filmových postav a zanechal nezapomenutelnou stopu. Od roku 2016 se však u filmu již neobjevil. Trápilo ho totiž podlomené zdraví. Je pravděpodobné, že herce dohnaly problémy s dýchacím ústrojím. Právě kvůli nim trávil poslední měsíce převážně v nemocnici, jak uvádí deník Aha!. Opakovaně musel být hospitalizován na plicním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Herec si vždy potrpěl na soukromí, ale v posledních letech po něm prakticky nebylo ani vidu, ani slechu, právě kvůli chatrnému zdraví. "Telefony nezvedám, protože už žádnou práci nechci a žiju často po špitálech,“ svěřil se zmiňovanému portálu v jednom z posledních rozhovorů, který proběhl v dubnu. "Jsme už schránky zchátralé. Lepší už to nebude. Já jsem se ale s tím stářím dávno smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce,“ sdělil Somr. Už tehdy zřejmě tušil, že mu příliš času nezbývá.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy