Pohlreichův souboj restaurací v italském stylu: Obsluha se potrápí s místem i výslovností pokrmů
Známý šéfkuchař s drsným humorem Zdeněk Pohlreich vybírá nejlepší tuzemské restaurace. Ve druhém dílu gastronomické show Pohlreichův souboj restaurací se v italské výzvě proti sobě postaví mezinárodně oceňovaná Dejvická 34 a teprve před rokem otevřená Di Nuovo. Jak se oba podniky poperou se svými menu v zátěžovém testu, to se diváci dozvědí ve středu ve 20.20 na TV Nova.
Tradiční českou kuchyni vystřídá tentokrát ta italská. "Je nad slunce jasnější, že se zákaznické chování generačně proměňuje. Sice je stále populární tradiční česká kuchyně, ale je i jasné, že mladší generace chce jíst jinak. To má za následek příliv restaurací s asijskými a fast foodovými koncepty. Zdá se, že i Amerika si nachází cestu do Čech a na Moravu stejně jako stále populární Itálie," řekl Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro TV Nova.
Pohlreicha všichni znají coby přísného kata z pořadu Ano, šéfe!. V novém televizním formátu však bude mnohem milejší. "Ti účastníci budou určitě malinko trpět, bude tam samozřejmě nějaká soutěž, ale asi to nebude jako to, co jsem dělal v minulosti," prohlásil pro eXtra.cz majitel pražského Café Imperial, který přiznal, že s věkem trochu vyměkl a už není takový drsoň jako dřív.
Problém s italštinou
První restaurací, která se souboje zúčastní, je podnik Di Nuovo, kterou vlastní kamarádi Petr Hajný a Karel Šimůnek. Ti se seznámili v práci před více než patnácti lety. Jezdili spolu na výlety, chodili do restaurací, za gastronomií vyjíždějí společně se svými rodinami. Oba si zakládají na čerstvosti surovin, domácí kuchyni a původních receptech.
"Baví mě pracovat s vnitřnostmi, které nejsou úplně běžné a v Čechách moc oblíbené. Hosté občas mívají předsudky například směrem k brzlíku, pepřenkám z kapra a dukátovým buchtičkám. Nejprve si je spojují se školní jídelnou, a když je pak u nás ochutnají, už jiné nechtějí," prohlásil pro Novu Petr Hajný. Během soutěže je právě v tomto podniku odhalen mírný problém s obsluhou, když číšník neumí správně vyslovit "tagliatelle a gnochi" a ani nevyhoví přání zákaznice. Více ve videu.
Druhým podnikem je Dejvická 34, kterou vedou Tomáš Černý a Jana Macalíková. Ti se spolu setkali ve škole vaření základních italských omáček a těstovin. Jejich restauraci minulý rok objevili už i michelinští komisaři a udělili jí titul Bib Gourmand, což je známka za vynikající jídlo za rozumnou cenu. "Gastronomii celkově pomohl příchod lepších stravovacích návyků. Lidé více přemýšlejí o tom, za co peníze utratí a kde je utratí, a není jim jedno, co jedí. Pomohl samozřejmě také příchod různých hodnotitelských ročenek, například Michelin guide, a také velká podpora televize a tisku," vysvětluje Tomáš Černý.
Ani zde to obsluha nezvládne bez menšího karambolu. Zdeněk Pohlreich musí číšníkům poradit, jak najít místo pro tři dámy, které jsou ochotné usadit se kdekoli. Zaujme Zdeňkovy hosty glazovaný brzlík nebo tatarák s čokoládou a lanýžem? Zvládnou i speciální přání náročných hostů, která nejsou na lístku? To se diváci dozvědí ve středu na TV Nova.