Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Po stopách Terezy H.: Kam zajde po příjezdu domů a kdo už ji nechce ani vidět

Tereza Hlůšková: Kde studovala, kam zajde po příjezdu domů a kdo už ji nechce ani vidět!
Zdroj: Profimedia/Koláž Extra.cz
+ Dalších 7 fotografií
reportáž

Příběh pašeračky Terezy H. jako by nebral konce. Češka, která strávila několik let v pákistánském vězení, se podle posledních zpráv domů zatím jen tak nedostane. Extra.cz se jelo podívat na místa, která Tereza dobře zná. Kde trávila školní léta, u koho bude zřejmě po návratu bydlet a kdo s ní už nechce mít nic společného?

Tereza H. tráví další Vánoce v Pákistánu. Ačkoli to pro Češku zadrženou v zemi v lednu 2018 za pašování drog vypadalo chvíli nadějně, ani po propuštění z vězení Kot Lakhpat se vytouženého návratu domů nedočkala. Soud jí sice dal za pravdu a ona byla zproštěna obžaloby, jenže tento verdikt nesou špatně zaměstnanci celní správy, kteří se proti verdiktu odvolali u nejvyššího soudu.

Tereza tak může v Pákistánu zůstat ještě dlouhou dobu. Jednou ale přijde den, kdy její trestní proces v Pákistánu dospěje do svého konce a bude se moci vrátit do Česka. Otázkou je, kam se vlastně bude vracet. Už před svým zatčením totiž Tereza cestovala po světě a užívala si luxusu jako privátní společnice.

Z kláštera k lehkému řemeslu

Ještě předtím však navštěvovala gymnázium v moravském Velehradě. Většina lidí zná Velehrad jako jedno z nejvýznamnějších poutních míst České republiky. V lidové tradici je ztotožňován s hlavním střediskem Velké Moravy. Ironií osudu tak Tereza před kariérou luxusní společnice trávila čas v klášteře. Byla to její několikátá školní štace, ale ani zde nevydržela dlouho: „Holka měla těžký život, osobní, zdravotní i rodinné problémy se odrážely v jejím studiu, jehož výsledky nebyly valné. Stejně jako docházka. Třetím ročníkem prošla s odřenýma ušima a ve čtvrtém už to dál nešlo, studium ukončila,“ popsal studium Terezy pro místní týdeník Dobrý den s Kurýrem Michal Hegr, ředitel velehradského gymnázia.

V pochmurném prosincovém dni je Velehrad poklidným místem rozjímání a mohutných kostelních věží. Gymnázium a internát naproti klášternímu areálu působí jakoby z jiného světa, než je ten Terezin, který se točil kolem drog a prostituce.

Jen o pár kilometrů jižněji se rozkládá město Uherské hradiště, odkud Tereza pochází. Na jednom z místních sídlišť (přesnou lokalitu eXtra.cz kvůli soukromí rodinných příslušníků uvádět nebude) bydlí Terezina babička. Právě za ní nejspíš Tereza po svém návratu zamíří jako za jednou z prvních osob. Tereze její babička podle svého vyjádření pro Život v Česku uvaří jako první jídlo rajskou polévku, kterou má v oblibě.

"Tady se to teď hodně střídá, přišlo sem dost nových lidí," ukazuje na lavičce před poštou místní důchodce na dům, který Tereza velmi dobře zná. Je otázkou, zda si Terezu ještě nějaký ze sousedů bude pamatovat.

"Nechceme s ní mít nic společného"

Jen o kousek dál přicházíme k rodinnému domku, kde bydlí další část Tereziny rodiny. Otevírá nám energická blondýna. O Tereze však žádné zprávy nemá. "S tou rodinou už nechceme mít nic společného," tvrdí a připomíná tak, že vztahy mezi Terezinými příbuznými nejsou zdaleka idylické. Je zřejmé, že její zatčení a následná medializace rozdmýchaly staré spory.

Až se Tereza vrátí do důvěrně známých míst, mnoho věcí bude jinak, než jak si je pamatovala. Někde dostane své oblíbené jídlo a jinde už na ni nejsou vůbec zvědaví. To jsou však v současnosti pro ni jen podružnosti. Hlavním problémem pořád je, že soudní řízení není u konce a zřejmě nejznámější Češka v Pákistánu tak neví, zda se její nedobrovolný pobyt v zemi bude počítat na další týdny, měsíce, nebo roky.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy