Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Pijete mléko? Tohle je 8 důvodů, proč s tím možná ještě dnes přestanete!

Pijete mléko? Tohle je 8 důvodů, proč s tím možná ještě dnes přestanete!
Zdroj: archiv
Od mala jsme slyšeli, že pokud se budeme bránit mléku, nebudeme mít dostatek vápníku, budou se nám kazit zuby a lámat kosti. Ve skutečnosti však mléko nadělá v našem těle víc škody než užitku.

Rozhodně nejsme zastánci absolutního vynechání mléka a mléčných produktů z našeho jídelníčku.

Pravdou ale je, že následujících 8 faktů nám chuť na mléko poněkud zmírnilo...

1) Pro lidský organismus je mléko cizího živočišného druhu cizorodá látka, proti které se často brání alergiemi a různými nemocemi. Člověk je totiž jediný tvor, který se živí mateřským mlékem jiného živočišného druhu.

2) Kravské mléko sice obsahuje velké množství vápníku, ale pravdou je, že tento vápník je pro nás nestravitelný. Organismus je při jeho zpracovávání silně zatěžován. Dle studií se prokázalo, že v zemích, kde je nejvyšší konzumace mléčných výrobků a mléka, je také nejvyšší výskyt osteoporózy a měknutí kostí. To je paradox, viďte? Aby totiž naše tělo dokázalo těžké kravské mléko vůbec ,,nějak" zpracovat, bere si vápník uložený v kostech. Tím tedy vápník ztrácíme.

3) Pokud potřebujeme doplnit vápník, měli bychom konzumovat mák. Ten totiž disponuje největším množstvím vápníku ze všech potravin.

4) Uskutečnilo se několik velkých studií, v nichž byla zjištěna jednoznačná souvislost s nadměrnou konzumací mléka (více než půl litru až litr denně) a mléčných výrobků a rakovinou, zejména vaječníků a prostaty.

5) Pokud si bez mléka neumíte představit život, dejte přednost kysaným produktům, acidofilní mléko, podmáslí, zákys, kefír, probiotické jogurty, nepasterizovanou brynzu, které mají prokazatelný pozitivní vliv na imunitní systém organismu.

6) Jediné kravské mléko, které prospívá našemu zdraví, je to čerstvě nadojené. Takže to, co známe pod názvem mléko a prodávají to v obchodě, nemá s mlékem vůbec nic společného. Homogenizací čili ohřevem mléka na 120 stupňů po 2 vteřiny ztratí mléko komplet všechny enzymy. Pohromou pro slezinu jsou trvanlivá, pasterizovaná mléka a všechny termizované a chemicky ošetřované mléčné výrobky. Tedy skoro všechny!

7) Mléko nadměrně zatěžuje trávicí orgány. Je totiž známo, že naše tělo má velké problémy se štěpením laktózy. Pokud si tedy dáme k něčemu mléčnému ještě i škrob (například oblíbený chléb se sýrem nebo jogurt s ovocem), tak můžeme klidně mluvit o nadměrném zatížení organismu.

8) Pravidelná konzumace mléčných výrobků, které si kupujeme v obchodě, zatěžuje slezinu víc, než je zdrávo. Při jejím zatížení má mléko výrazně negativní vliv na naši vnitřní stabilitu. Pociťujeme starosti, obavy, pocity těžkosti na duši i těle, které mohou přerůst až do únavového syndromu, případně deprese. A to za ten vztyčený ukazováček už vážně stojí!

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy