Petra vyhrála v Peče celá země: Anička i Pavlína sní o vlastním podniku, Petra ne
V sobotu 14. března bylo odvysíláno finále pořadu Peče celá země Tři finalistky se propekly od začátku až do konce, a i když se někdy zdálo, že zahodí zástěru nebo nepostoupí dál, dokázaly to. Redakce eXtra požádala všechny tři nadané cukrářky a pekařky o pár slov a fotek jejich práce.
Aniččina cukrárna?
Anička sama sebe popisuje jako člověka, který je nerad v konfliktu s lidmi. Prozradila také, že nejvíce ji mrzel odchod soutěžící Hanky, s tou si padla do noty už na začátku. Za zkušenosti je vděčná své babičce, která jí vše ukázala. Zmínila se také o vlastním podniku, jen ještě nechce prozradit detaily. Můžeme se snad těšit na Aniččinu cukrárnu?
Aničko, co považujete jako nejlehčí a nejtěžší úkol z celého pořadu? Zkusila jste si něco i doma?
Nejlehčí pro mě byly laskonky a nejtěžší šachovnice a špičky. To byl v parnu opravdu boj. A ano, zkusila jsem si věnečky, laskonky, Sacher a i ty osudné špičky. Rozhodně se mi podařily lépe než v soutěži, ale byly bez šachovnice.
Chtěla jste někdy celou soutěž vzdát?
Určitě byly i takové chvíle. První okamžik byl při tvoření špiček. Se vším jsem házela a nadávala. Atmosféra se však uvolnila při plnění krémem, kdy jsme se s Petrou společně dost nasmály. To mě naštěstí uklidnilo a nervy mírně ustoupily.
Co nebo kdo vás inspiruje k pečení?
K pečení mě inspiruje vlastní fantazie, vymýšlení nových chutí a také Pinterest. Velkou inspirací jsou mi také zahraniční cukráři. Např. čokoládový mistr Amary Guichon nebo cukrář ze Spojených arabských emirátů Fadi Curdi.
Co jste měla nejradši jako malá a co máte ráda dnes?
Můj nejoblíbenější zákusek v mládí byl stoprocentně ovocný dort s želé. Dnes? Neochutnávám, sladké si nedopřávám. Ale když už, top sladkost je pro mě arašídová nebo pistáciová makronka.
Rumová pralinka
Pavlína prozradila, že soutěžící Petra byla jejím největším vzorem. Svěřila se, že nejvíce ji mrzel odchod Daniely a Pepy. Doma si také vyzkoušela pár věcí, které se jí v pořadu prý tak úplně nepovedly, a to včetně likérových špiček, jen bez šachovnice.
Jak se vám dnes daří, Pavlíno?
Lidé mě oslovují na ulici, chtějí ode mě i něco dobrého upéct, a to mi hodně lichotí. Ale samozřejmě se najdou i tací, co mě neznají, a přesto se nestydí psát nehezké komentáře. Z toho je mi smutno.
V mnoha receptech jste užívala značné množství rumu. Zůstalo vám to?
Aniž bych to nějak plánovala, po pár receptech se ze mě stala "rumová pralinka". Ale já si za rumem prostě stojím, zkuste si udělat koláče s rumem a pak bez, ten rozdíl je znát. A ano, používám ho stále.
Úkol se šachovnicí vás málem rozplakal. Co na to říkáte zpětně?
To byl hrozný úkol. Teď s odstupem vím, že jsem si v klidu měla přečíst zadání. Šlo o to spočítat 64 kostiček na ten daný rozměr upečeného piškotu. Pořád mi vycházely obdélníky a to už byl počátek toho trápení. A pak už jste to viděli sami, slzy tekly, špičky tekly, z nás teklo.
Kdy jste začala s pečením?
Péct jsem začala už na základní škole, kdy jsme měli kroužek pečení a vaření. Moje první buchta byla grilovaná bublanina, jako dítě jsem měla trable zapnout správně troubu. Mamka vzpomíná na moji první bábovku bez mouky, jen z pudinku. Pak jsem pravidelně v neděli vařila všem pudink.
Zkoušela jste vymyslet vlastní recept?
Jsem mistr improvizace. Jdu péct třeba podle časopisu, zjistím, že nemám nějakou surovinu, a nakonec vznikne úplně jiný recept. A přiznám se, že kdybych šla péct a měla všechny suroviny, tak by mě to snad ani nebavilo. Takhle vznikly i moje oblíbené "zelné kapsy".
Petra zápasila s maxikremolí
Pro soutěžící a výherkyni Petru byl největším rivalem časový limit. Přiznala také, že odchod soutěžící Daniely nesla těžce. K pečení se dostala už ve dvanácti letech, ale intenzivně se mu začala věnovat až po svatbě, kdy měla vlastní děti. To, že soutěž vyhraje, brala jako velké překvapení a absolutně to nečekala.
Petro, která výzva se vám v pořadu zdála nejlehčí a která nejtěžší?
Nejlehčí nebyla žádná. U každé hrozilo, že se něco zvrhne, pokazí, nedopeče, nedokyne. A nejtěžší mi přišly kremrole s obří maxikremrolí. Tam jsem měla chvilku i pocit, že to vzdám.
Chtěla jste někdy celou soutěž vzdát?
Celé semifinále. To byl náročný díl a já už strašně chtěla domů. A taky první den finále. Nabudil mě až poslední úkol a rodina za oknem stanu, která to strašně prožívala a fandila.
Chtěla byste si otevřít svůj vlastní podnik?
Rozhodně a absolutně ne. Nemám vůbec žádné zkušenosti s vedením gastroprovozu a mám co dohánět i v pečení. Myslím si, že by bylo velmi naivní si teď myslet, že po účasti v amatérské soutěži můžu mít hned vlastní cukrárnu.
Zkoušela jste někdy vymyslet vlastní recept?
Tak tohle je určitá fáze. Když třeba hodně a intenzivně pletete, taky si začnete troufat udělat kratší rukáv. Já peču intenzivně už 25 let, to už máte nasbíráno trochu zkušeností na to něco jinak zkombinovat, vymyslet a sestavit si vlastní recepturu.
Všem třem se dnes daří a pravidelně oslazují život sobě i všem kolem. Soutěž nebyla jen o výhře, ale také o přátelství, zkušenostech a nových receptech. Petra Burianová se stala vítězkou pořadu Peče celá země. Mysleli jste si, že to bude ona, nebo jste sázeli na někoho jiného?