Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Peklo na poště: Zaměstnanci jdou do stávky, budou pracovat pomaleji

Peklo na poště: Zaměstnanci jdou do stávky, budou pracovat pomaleji
Zdroj: profimedia
Stávka

Zákazníci České pošty by měli od 29. září počítat s výrazným komplikacemi při vyřizování zakázek. Zaměstnanci podniku se totiž zapojí do třídenní stávky, protože jim vadí údajné nerespektování zákoníku práce a bezpečnostních zásad ze strany zaměstnavatele. Pošta během stávky bude normálně fungovat, avšak pracovníci budou plnit své povinnosti pomaleji.

S výrazným zdržením musí od středy 29. září počítat zákazníci České pošty. Část jejích zaměstnanců, přibližně devět tisíc z celkového počtu 27 tisíc, se totiž zapojí do stávky odborové organizace NOS a SOS-21.

"Jednání o zřízení odborné pracovní skupiny s generálním ředitelem Romanem Knapem zatím ztroskotala. Odborové organizace SOS-21 a NOS ČP se nebudou spolupodílet na nefunkční pracovní skupině, která nehodlá konstruktivně řešit problémy zaměstnanců v České poště," oznámil šéf odborové organizace Filip Janovský.

Stávka bude mít podle Janovského formu pasivní rezistence. I nadále ale budou striktně dodržovat technologické postupy vydané zaměstnavatelem. Jinými slovy, zaměstnanci pošty budou vykonávat své povinnosti, ale mnohem pomaleji.

Pošta se brání

Česká pošta veškerá obvinění doposud popírá. Stejného názoru je i ministr vnitra Jan Hamáček. Ten uvedl, že letos se v podniku uskutečnily desítky kontrol bez zjištěných pochybení.

"Česká pošta bezezbytku respektuje zákoník práce a pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. K přetěžování zaměstnankyň či zaměstnanců v žádném případě nedochází. Na základě prováděných šetření v problematice nepřiměřené zátěže zaměstnanců nedošlo k žádným pochybením, na něž by státní autority poukázaly," uvedl tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy