Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Zrádci (reality hra)

Pečení na třetí advent: Čas pustit se do krémů a zdobení cukroví. A vánoční štoly

+ Další 2 fotografie

Adventní čas se přehoupl přes první polovinu a stejně tak i přípravy na Štědrý den by se měly pomalu blížit ke svému konci. Třetí adventní neděli můžeme začít s pečením cukroví, které nepotřebuje tolik času na rozležení, a s přípravou dlouhotrvajících krémů. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme shrnuli, co je nejlepší předposlední týden před Vánoci udělat.

Přichází čas máslových krémů

Konečně přišel čas na přípravu máslových krémů, kterými můžeme plnit košíčky, ořechy či například išelské dortíčky. Musíme ovšem zvolit takové, které neobsahují puding a vejce a u nichž máme jistotu, že vydrží dostatečně dlouho. Trvanlivější jsou i krémy z kondenzovaného mléka a s moučnou kaší. Zde najdete sedm originálních návodů na ty nejlepší náplně do nejen vánočních košíčků. Po naplnění cukroví je nutné ho uložit do sucha a chladu, aby se nezkazilo.

Pokud přece jen chcete nějaký recept s vaječným či pudinkovým krémem udělat, nechte ho až na konec. Vydrží nejdéle 10 dnů.

Polevy a zdobení cukroví

Již dříve jsme radili, že nespotřebované bílky, které vám mohly zbýt po dřívějším pečení, je nejlepší schovávat do lednice či zamrazit na pozdější použití. Nyní přišla jejich chvíle. Kromě lahodného bílkového cukroví z nich můžete udělat například cukrovou polevu, kterou ozdobíte perníčky.

Pokud plánujete nějaké cukroví namáčet do čokolády nebo je jí zdobit, teď přišla ta pravá chvíle. Možností, jak čokoládu na polevu rozpustit, je mnoho. Nejčastěji se doporučuje vodní lázeň, kdy ji ponoříte v menším hrníčku do hrnce, v němž vaříte vodu.

Tradiční vánoční štóla

U nás je sice toto klasické vánoční pečivo rozšířeno jen především v oblasti hranic s Německem, ze kterého tato tradice pochází, tam si bez ní ale Vánoce neumějí představit a my chápeme proč.

Štóla má zpodobňovat novorozeného Ježíška zabaleného do peřinky a její původ sahá do Drážďan ve 14. století. Receptů na ni vzniklo od té doby mnoho, a tak si nyní můžeme vybrat, zda ji upečeme podle tradiční drážďanské receptury z kynutého těsta, nebo dáme na rychlejší tvarohovou verzi.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy