Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Zrádci (reality hra)

Pečení na druhý advent: Připravte si tradiční cukroví z křehkých těst. Do náplní se zatím nepouštějte

+ Dalších 8 fotografií

Druhý adventní víkend je nejlepší začít péct tradiční cukroví z křehkých těst. Linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, košíčky či plněné ořechy. To všechno jsou cukroví, které zajistí vašemu svátečnímu stolu pestrost a dům provoní vánoční atmosférou. Ve spolupráci s webem Toprecepty. cz jsme se podívali na pár tipů k těm nejoblíbenějším druhům.

Linecké cukroví z křehkého těsta

Linecké cukroví u nás patří k tomu nejoblíbenějšímu a má dlouhou historii. Upéct jej je dobré již s předstihem. Slepování a zdobení ovšem nechte zatím na později.

Klasické linecké křehké těsto se připravuje přibližně v poměru 3:2:1 - takto použijeme mouku, tuk a cukr. Studený tuk (například Heru) nakrájíme na kostičky a rychle zapracujeme s ostatními surovinami. Různé recepty doporučují různé přísady na zavonění. Můžete použít vanilkový extrakt, skořici či například oříšky. Nejčastěji se ovšem používá citronová kůra či přímo jeho šťáva. Těsto vytvarujeme do hladké koule, zabalíme do fólie a dáme uležet do chladu.

Během válení je pak třeba dbát na to, aby se do něj nedostalo příliš mouky. Těsto by se mohlo začít rozpadat. Doporučuje se proto dát jej mezi dvě fólie. Zde máte pár rad, jak linecké zvládnout levou zadní.

Pracny neboli medvědí tlapky

Dalším tradičním cukrovím jsou ořechové pracny neboli medvědí tlapky. Jejich příprava je snadná, ale neobejde se bez formiček, podle kterých jsou pojmenované. Tvar ale samozřejmě můžete použít jakýkoli. Při přípravě je třeba dbát na to, abyste je plnili pouze do dvou třetin, jelikož těsto při pečení nabude. Pracny jsou specifické chutí oříšků, kakaa, mleté skořice a hřebíčku.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky miluje snad každý a na sváteční český stůl patří. Jejich původ můžeme dohledat až do Rakouska, kde je začali péct ve Vídni roku 1683 a říkalo se jim podle tvaru měsíčky.

Samotné těsto je nenáročné. Největším problémem bývá jejich tvarování, které od jejich přípravy netrpělivé jedince často odradí. Aby byly jejich vzhled a chuť neodolatelné, doporučujeme je na závěr obalit v cukru.

Košíčky a plněné ořechy

Na košíčky si můžete zvolit těsto a náplň dle vaší chuti a uvážení. Dolní pevný základ se peče ve formičkách. Na výběr máte z modernějších silikonových či klasických plechových formiček. U nich ovšem nezapomeňte, že je třeba je nejprve pořádně vymazat, jinak z nich upečené těsto nedostanete.

Receptů na košíčky je mnoho. Zkusit můžete třeba křehké karamelové košíčky. Chuť jim dává zkaramelizované Salko, čokoláda a mandle.

O něco složitější jsou punčové košíčky. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Na punčovou náplň budete potřebovat pomleté piškoty, ořechy, rum, rybízovou marmeládu, cukr, máslo a kakao.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy