Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Peče celá země po vzoru našich babiček. Soutěžící v tradičních závinech překvapili lososem či žampiony

Porota a moderátoři soutěže Peče celá země.
Zdroj: Sen souhlasem ČT
+ Další 3 fotografie
SOUTĚŽ

Třetí díl kulinářské soutěže Peče celá země byl oslavou našich babiček, se kterými mnohý kuchař začínal s kuchtěním. Za úkol měli vytvořit variaci na slaný a sladký závin podle receptů jejich babičky. Technická výzva byla ve znamení pochoutky s názvem Pražské koule, která dala soutěžícím pořádně zabrat, jak redakci eXtra.cz přiznali prostřednictvím České televize. Kuchařkou týdne se stala Tereza.

Deset amatérských cukrářů nastoupilo už potřetí před své trouby v pořadu Peče celá země III. "Tady už těžko člověk může říkat, že něco umí. Protože věci, jaké má nazkoušené doma, tady úplně nemusí klapnout, tak jak si představuje," popsal své dojmy z průběhu soutěže Roman. Soutěžící už cítí, že pomyslná zahřívací část je pryč a nyní opravdu musí porotu přesvědčit o svých kvalitách.

"Přežila jsem první dvě kola, i když si myslím, že jsem byla v ohrožení. Do třetího kola jdu s tím, že prostě budu muset zabrat, abych mohla postoupit dál," zdůraznila Iveta. Se stejným nasazením vstoupila do tohoto kola i Tereza: "Dneska do toho půjdu opravdu naplno a udělám maximum z toho, co ve mně je."

Oslava babiček

Třetí díl byl oslavou našich babiček, protože téměř každý pekař začal péci právě s ní. Vzpomínky a jejich recepty má pak v hlavě po celý život. Babičky a pečení jsou prostě dvě nerozlučně spjatá slova. Od jaké je ale ten nejlepší zákusek? Soutěžící měli v osobní výzvě za úkol překvapit porotu sladkým i slaným typem závinu. Na oba měli přesně dvě hodiny. Hodnocena byla tentokrát nejen chuťová stránka a originalita náplní, ale také technické zvládnutí těst a jejich správné zavinutí bez toho, aniž by se zpřetrhala nebo z nich vytekla náplň. Mezi použitými ingrediencemi se objevily višně, žampiony, sádlo i losos, ale také klasický mák, ořechy či hrušky.

Oříškem byla i technická výzva, která oprášila recept z dob mládí našich babiček a prababiček: čokoládový zákusek s oříšky známý pod názvem Pražská koule. Z českých kaváren ustoupil po roce 1989, ale na Slovensku si drží popularitu dodnes. A nebyla jen jedna. Soutěžící jich museli stihnout upéci za hodinu a půl čtrnáct a na konec je podávat naaranžované do pyramidy. Recept je technicky obtížný, obsahuje množství mezikroků a navíc všechny koule musí vypadat stejně. Na tyto nástrahy upozorňovala i porotkyně Míša Landová, která zkoušku připravila. "Já jsem to nikdy nejedl, neviděl, vůbec to neznám," svěřil se se smíchem nejmladší ze soutěže Antonín. V této výzvě zabodovala všemi deseti Klára, které podle poroty nebylo co vytknout.

Dort se vzorem krajky

Třetí úkol byl náročný na zručnost. Přesně ta ale babičkám nikdy nechybí. Úkolem v kreativní výzvě bylo pečení perníkového dortu a jeho zdobení ornamenty a vzory krajky. I ty jsou spojované s našimi babičkami. Krajkové perníkové dorty nejčastěji obsahovaly jablka, ořechy, povidla či ovocné marmelády a želé. Některé ale ukrývaly netradiční náplně – například z anýzu, malin s proseccem nebo ze spojení manga, chilli a tequily. Kreativní výzva ale některé amatérské cukráře zradila vzorem krajky, kterou pojali jinak.

Porota vytkla zdobení s odkazem k modrému cibulákovému vzoru, na vážkách byla i s uznáním modrotisku. Pekařkou týdne se stala Tereza. "Já si toho moc vážím, obzvlášť v tomto díle, na kterém mi opravdu záleželo – byl pro babičky," řekla.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Další články

Nejnovější kauzy