Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pastoral Brothers i farářka ze StarDance: Vyzvali vládu, aby dala ruce pryč od Aliance pro rodinu

Martina Viktorie Kopecká a Pastoral Brothers.
Zdroj: koláž eXtra.cz/ herminapress, eXtra/Martin Procházka
+ Další 4 fotografie
výzva vládě

Členové a představitelé českých církví prostřednictvím otevřeného dopisu vyzvali vládu v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) k tomu, aby z poradních orgánů některých ministerstev a dalších státních organizací odvolali členy ultrakonzervativního spolku Aliance pro rodinu. Mezi signatáři je například husitská farářka Martina Viktorie Kopecká, známá z taneční soutěže StarDance, nebo dvojice evangelických farářů, známá jako Pastoral Brothers. Právě zmíněné duo zveřejnilo obsah dopisu na svém facebookovém profilu.

Tato organizace (Aliance pro rodinu – pozn. red.) často prezentuje své působení v souvislosti s náboženskými hodnotami. My se také opíráme ve svém působení o náboženské hodnoty, z nichž vyrůstají obecně lidské hodnoty, jako je porozumění, empatie a sounáležitost mezi lidmi. Hodnoty, které jsou stěžejní nejen pro naši víru, ale i pro náš stát. U Aliance pro rodinu bohužel tyto hodnoty nespatřujeme,“ píše se ve výzvě zveřejněné na Facebooku, kterou podepsali Jakub Helebrant a Karel Müller, známí jako Pastoral Brothers, husitská farářka Martina Viktorie Kopecká, známá svou účastí v soutěži StarDance, římskokatolický kněz Tomáš Petráček nebo rabínka v zácviku Kamila Kopřivová. Aliance pro rodinu je konzervativní spolek trvale kritizující manželství pro všechny a odmítající povinnou sexuální výchovu na školách.

Signatářům vadí spolupráce s politiky

Signatáři výzvy si rovněž stěžují například na to, že Aliance pro rodinu zlehčuje volební právo žen, šíří morální paniku a davovou hysterii, popírá a znevažuje vědecké poznání. V neposlední řadě podle nich spolek ohrožuje zdraví a psychický vývoj dětí a mládeže tím, že naznačuje, že homosexualita je nemoc.

V čele spolku stojí Jana Jochová, která je rovněž asistentkou poslance Václava Krále (ODS). A výtky kvůli propojení členů hnutí s politiky se objevují i ve výzvě církevních představitelů. Konkrétně má jít o spolupráci s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL a šéfem resortu spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS).

Deník N v minulosti například upozornil na spolupráci náměstka ministra Blažka, Antonína Stanislava. Tomu má radit místopředseda Aliance pro rodinu Jan Gregor. Že představitelé hnutí radí ministru Jurečkovi například s rodinnou politikou, vnímá problematicky také mluvčí Amnesty International Erik Bartoš.

Otevřený dopis pak apeluje na zodpovědnost politiků stanovit si a jasně vymezit hranice vlastního politického působení. Vnímáme ODS a KDU-ČSL jako strany ochraňující demokratické principy naší společnosti, které ctí svobody jednotlivců; jako strany, jejichž politika je podepřena rozumným uvažováním a fakty,“ píší dále vyzyvatelé, podle nichž spolupráce s Aliancí podkopává jejich důvěru.

Podporu signatářům už na Twitteru vyjádřil předseda vládních Pirátů a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš: „Jako člověk, občan, otec a křesťan souhlasím. Ostatně, své výhrady o zapojení ultrakonzervativních spolků do pracovních skupin jsme směřovali příslušným ministrům několikrát. (...) Vidíme více a více destruktivních dopadů na ženy, menšiny, lidi s jinou než heterosexuální orientací, ale i na proces vzdělávání v řadě států, které jinak považujeme za ‚docela demokratické‘.“

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy