Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ozdobte si dům či byt. Děti z dětských domovů otevírají velikonoční obchůdky

Ozdobte si dům či byt. Děti z dětských domovů otevírají velikonoční obchůdky
Zdroj: Albert

V obchodech a také na e-shopu Nadačního fondu Albert jsou v plném proudu velikonočních Obchůdky. Zákazníci si v nich mohou zakoupit originální výrobky spojené se svátky jara, které vyrobily děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Kompletní výtěžek z prodeje jde jako obvykle zapojeným organizacím. Loni si děti vydělaly rekordních 390 tisíc korun. 

Malí obchodníci z dětských domovů, zařízení Charity, nízkoprahových center a dalších organizací zaměřených na péči o sociálně znevýhodněné děti a mladé budou nabízejí oblíbené produkty, jako jsou barevné kraslice, velikonoční perníčky a věnce, háčkovaná kuřátka a různé dárkové předměty s jarními motivy.

Jejich stánky jsou otevření v období od 15. do 30. března ve vybraných prodejnách Albert po celém Česku. Výrobky dětí z desítky zúčastněných organizací jsou navíc dostupné také v e-shopu Nadačního fondu Albert.

Ozdobte si dům či byt. Děti z dětských domovů otevírají velikonoční obchůdky


Obchůdky učí dovednosti tvůrčí i praktické

Děti z 45 organizací, které se do letošních velikonočních Obchůdků zapojují, mají za úkol všechny výrobky vymyslet, nakoupit materiál z finančního příspěvku Nadačního fondu Albert, vyrobit, ocenit, a nakonec osobně prodat ve stánku.

„Cílem projektu je ulehčit dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí budoucí vstup do dospělého života. Obchůzky je totiž učí plánování a finanční gramotnosti, popisuje Kristýna Bernatová z Nadačního fondu Albert a dále vysvětluje: „Samotný prodej pak pro malé obchodníky není jen možností pochlubit se vlastní kreativitou, ale také příležitostí pro rozvoj dovedností v komunikaci s dospělými.“ Odměnu ve formě výdělku mohou organizace využít podle jejich přání a potřeb, například jako kapesné pro děti nebo na společné volnočasové aktivity. V loňském roce velikonoční Obchůdky s Albertem vynesly rekordních 390 tisíc korun.

Investice do dalšího vyrábění

Například děti z Dětského domova Plumov pracují na sortimentu svého Obchůdku již déle než měsíc. „Některé výrobky jsou náročnější na přípravu, třeba keramika musí po základní výrobě až tři týdny schnout, než se provede první výpal. Na Obchůdky se tedy připravujeme velmi intenzivně a děti se už nemohou dočkat, až se postaví za pultík stánku,“ říká Hana Kovaříková, vychovatelka v plumovském domově. „Za vydělané peníze koupíme vstupenky na kulturní nebo sportovní akci, kterou by nám rozpočet jinak nedovolil. Část peněz pak investujeme do nákupu žehličky na malování horkými vosky podobně, jako jsme z výtěžku loňského Obchůdku pořídili hlínu, ze které vyrábíme letos,“ dodává.

Obchůdky probíhají v prodejnách Albert od 15. do 30. března. Přesný seznam včetně termínů je k dispozici na webových stránkách Nadačního fondu Albert. Podpořit děti zakoupením jejich velikonočních dekorací je možné od 11. března možné také přes e-shop obchudky.nadacnifondalbert.cz.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy