Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Otec dvou malých dětí Martin (37) má ALS: Rozhodl se pro sebevraždu

Martin Přecechtěl má ALS, 2 děti a hodlá se zabít
Zdroj: Foto Martin Přecechtěl
ALS

Martin Přecechtěl (37) se jednoho dne dozvěděl od lékařů příšernou zprávu. Trpí nevyléčitelnou nemocí ALS. Otec dvou dětí si přeje podstoupit asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. Lidé přispívají rodině prostřednictvím charitativní sbírky na jeho odchod.

Nejdřív jsem se cítil jen lehce opile, říká Martin Přecechtěl

Nejprve začala nemoc nenápadně v roce 2019. Martinovi, který byl do té doby nadšeným sportovcem, se sem tam špatně mluvilo, měl problémy s výslovností. Zpočátku to přisuzoval únavě, později se problémy s řečí staly pravidlem. "Třeba jsem někam řídil, dorazili jsme, a byl jsem tak unavený, že jsem nemohl promluvit. Říkal jsem si, že to je divné, ale připisoval jsem to náročné práci a životnímu tempu," popisuje Martin.

"Pak se nemoc projevovala tím, že jsem čím dál víc mumlal. Jako bych byl třeba po pěti nebo více pivech. Nejdříve to bylo jen občas, ale později se mi to stávalo už každý den, někdy ráno, někdy večer. Nehledě na to, jestli jsem byl nebo nebyl unavený," řekl v rozhovoru, který poskytl pro stránky organizace Alsa, jež se soustředí na pomoc pacientům s ALS.

To už byl pro Martina i jeho rodinu impulz pro vyhledání lékaře, který Martinovi Přecechtělovi sdělil šokující diagnózu: trpí amyotrofickou laterální sklerózou, které podlehl například Stanislav Gross...

Na ALS neexistuje žádný lék

Minulý rok už začala Martinovi, který dříve neměl problém uběhnout ani maraton, dělat potíže i chůze, nedokázal sám přijímat tekutiny ani potravu a byl kompletně odkázaný na pomoc druhých. Řeč se sedmatřicetiletému tátovi od rodiny zhoršila natolik, že mu s ní musel podle webu Novinky.cz pomáhat speciální software. Navíc se mu zle dýchalo a polykalo.

S obrovskou psychickou zátěží se musí vyrovnávat Martinova manželka Markéta a jejich dvě malé děti Max a Matylda.

Martin chce eutanázii

Martin se dobrovolně rozhodl, že už dál nechce za takovýchto podmínek žít, a plánuje podstoupit eutanázii na klinice ve Švýcarsku.

Aby ale mohl asistovanou sebevraždu podstoupit, musí si smrtící látku podat sám. Martin tedy doufá, že se mu podaří vyřídit všechny dokumenty dříve, než mu vypoví služby i zbytek těla. ALS totiž způsobuje svalovou slabost, která nemocného paralyzuje. Mezitím už vznikl charitativní projekt na podporu nejen Martina, ale také jeho rodiny. Můžete jim přispět zde.

ALS, tedy amyotrofická laterální skleróza, je onemocnění neuronů mozku a míchy, které negativně ovlivňuje svalovou hybnost. V souvislosti s tím dochází u pacientů ke svalové slabosti i atrofii. Na nemoc ALS není dosud žádný lék.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy