Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Otazníky kolem pádu čínského letadla? Nebyla to porucha, tvrdí expert

Trosky letadla společnosti China Eastern.
Zdroj: Profimedia.cz
Pád letadla

Kolem pondělní letecké nehody Boeingu 737 vyvstává čím dál více otazníků. Na místě sice už probíhá vyšetřování, panuje ale strach, aby se čínské úřady nepokoušely skutečnou příčinu nehody ututlat. Je také otázka, kdy se na místo nehody dostanou mezinárodní odborníci a zda se podaří najít a získat záznamy z takzvaných černých skříněk. Detaily přinesl web news.com.au.

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Nehoda způsobila na horském svahu velký požár. Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší, trosky jsou rozeseté v zalesněném terénu a na prudkém kopci. Příčiny nehody zatím nejsou jasné, uvedli vyšetřovatelé na jedné z tiskových konferencí. Kontrola letového provozu se snažila opakovaně navázat kontakt s piloty kvůli rychle klesající výšce stroje. Nedostala od nich ale žádnou odpověď. Ve středu se našla první černá skřínka se záznamem zvuku z pilotní kabiny. Je však silně poškozená a zatím není jasné, zda obsahuje záznamy letových údajů, nebo nahrávku zvuku z pilotní kabiny.

Už v úterý naznačil jeden z expertů, Australan Geoffrey Thomas, že podobný typ pádu letadla, jaký zachytily kamery svědků, tedy téměř střemhlavý let dolů, neodpovídá žádnému typu poruchy: "I s úplnou ztrátou výkonu žádné letadlo prostě nespadne z dvaceti tisíc stop za tak krátký čas," řekl pro web news.com.au. "Myslím, že můžeme vyloučit technickou závadu a na vině bude externí událost. Kdyby jeden z pilotů omdlel, druhý pilot by měl dostatek času na převzetí řízení a bezpečné přistání," říká expert a dodává podle něj nejpravděpodobnější příčinu: "Pravděpodobné scénáře zahrnují sebevraždu pilota, kolizi s vojenským letadlem (ta nemívají radioodpovídač), nebo byl let zasažen raketou, případně explozí na palubě."

Na otázku webu, na jakou příčinu by si sám vsadil, odpověděl: "Můj tip je člověkem způsobená nehoda nebo zbloudilá raketa. Trosky vypadají velmi podobně jako trosky letu MH117 nad Ukrajinou a Čína oproti zvyklostem sdílí se světem příliš mnoho informací."

Odborníci jednají s úřady


Otázkou také zůstává účast zahraničních vyšetřovatelů. Ačkoliv Spojené státy a společnost Boeing vyslaly k místu nehodě své lidi, je otázkou, jak blízko se k troskám dostanou a jak relevantní dostanou výsledky. Cestování do Číny totiž rozhodně není bezproblémové, experti teď jednají s úřady třeba o tom, aby oba letečtí odborníci nemuseli podstupovat dvoutýdenní karanténu.
Čína patří v posledních letech v bezpečnosti letecké dopravy k nejlepším na světě, napsala agentura Reuters. Poslední smrtelná nehoda civilního tryskového letadla se tam stala v roce 2010, kdy za špatné viditelnosti havarovalo letadlo společnosti Henan Airlines, když se blížilo k letišti v I-čchunu. Z 96 lidí na palubě 44 zahynulo.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy