Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Orlické vraždy: Když jsme našli sud, strčil jsem tam ruku, líčí policista

Orlické vraždy: Když jsme našli sud, strčil jsem tam ruku, líčí policista
Zdroj: archiv
+ Další 3 fotografie
KRIMI

Už to vypadalo, že nákladná akce, při které policisté v roce 1995 prohledávali Orlickou přehradu v extrémních hloubkách, aby dokázali, že na jejím dně leží mrtví lidé, ztroskotá a pro pražskou mordpartu to bude pořádné fiasko. Pak se ale předposlední den potápěčského pátrání vše změnilo, když jeden z ostravských báňských potápěčů ohlásil, že našel sud se svarem. 

Bylo to v hloubce přes šedesát metrů, tam žádní rekreační ani policejní potápěči nesestoupají. Jediná možnost tak byla využít báňské potápěče, kteří byli na extrémní hloubky trénovaní hlavně kvůli důlním neštěstím. Nejdříve se prohledával prostor přímo u přehradní hráze, tam ale potápěči nebyli úspěšní. Nakonec se proto pátrání přesunulo ke Žďákovskému mostu, kde bylo druhé vytipované místo, odkud mohli orličtí vrazi shazovat sudy s mrtvolami.

Jak jsme tahali sud

Protože prostor pod Žďákovským mostem je extrémně rozsáhlý a pod hladinou působí různé proudy, napadlo tehdejšího vyšetřovatele Jana Štočka s kolegy, že situaci se shozením sudu do přehrady se pokusí nasimulovat. Naložili tedy sud na náklaďák, odhadli přibližně polovinu mostu a sud s přidělanou bójkou shodili do vody. Potápěč pak bójku uvolnil a tam, kde vyplavala, začalo pátrání. Dlouhé dny však potápěči na dně i tak nic nemohli najít. Pak se ale naštěstí "zadařilo".

"Navázali jsme sud a začali jsme ho tahat," vypráví kriminalista Jan Štoček v dokumentu České televize Polosvět. "Dělali jsme přestávky, aby se vyrovnávaly tlaky, tahali jsme ho asi hodinu a půl. Když jsme ho vytáhli na ponton, bylo vidět, že ze sudu vypadla boční zátka. Byla tam nějaká slizká hmota a smrdělo to louhem," vzpomíná legendární kriminalista a dodává, že díky vlastní zvědavosti a nedočkavosti málem přišel k úrazu.

"Neměl jsem po ruce rukavici, tak jsem si půjčil mikrotenový sáček a zalovil v té zátce, že si přičichnu," líčí s kamennou tváří kriminalista situaci, kterou si příliš lidí asi nedokáže dost dobře představit. "V tu chvíli zafoukal vítr a mě se to celé nalepilo na obličej. Tak jsem na otočku skákal do vody. Ten mrtvolný smrad byl i přes louh cítit," líčí bez většího zaváhání legendární policista.

Nález prvního sudu byl cenné potvrzení, že celá obrovská akce nebyla zbytečná, a také důkazem bravurní práce tehdejší pražské mordparty, obětavých potápěčů i ostatních policistů. Potápěči se na podzim do hlubin Orlíku vrátili a nalezli další těla, která tam skončila kvůli řádění orlického gangu. Pak už začal soud rozplétat kriminální činnost otrlých pachatelů.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy