Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Opuštěný kočárek a divné zvuky: Studenti z Vodňan popsali záchranu matky a chlapečka

Tonoucí žena z Vodňan: Hrdinové popsali záchranu
Zdroj: Policie ČR
záchranná akce

Policie obvinila ženu z Vodňan na Strakonicku z pokusu o vraždu dítěte, se kterým se chtěla ve středu utopit v řece Blanici. Hrozí jí za to 18 let vězení. Dítě podle policejního mluvčího Jiřího Matznera stále zůstává ve vážném stavu v pražské nemocnici. Hrdinní studenti a strážníci, kteří ženu i dítě zachránili, obdrželi ocenění a pro portál iDnes popsali, jak akce probíhala.

"Žena je aktuálně ve vazební věznici. Vzhledem k tomu, že vyšetřování je na samém začátku, nedovolíme si k případu sdělovat nějaké polopravdy nebo spekulace," uvedl Matzner. Oba topící vytáhli z řeky policisté, které přivolali kolemjdoucí studenti střední rybářské školy. Záchranáři následně ženu i dítě dopravili do nemocnice. "Jakmile to lékaři dovolili, proběhly základní úkony trestního řízení, obvinili jsme ji (ženu) a následně vyslechli. Co se týká zdravotního stavu jejího dítěte, ten je stále velmi vážný," řekl mluvčí.

Podle policie byly motivem k činu zřejmě rodinné spory. "Nicméně nemáme zatím vyslechnuté všechny, kteří nám k tomu mohou něco říci, takže ani tady nechceme spekulovat," uvedl Matzner.

Incident se stal ve středu 1. prosince za městem Vodňany. Několik studentů rybářské školy se vracelo domů, když si všimli, že na mostě přes řeku Blanici stojí prázdný kočárek a na něm byla pověšená kabelka. „To jim bylo divné, tak se šli podívat kolem, jestli se neudělalo někomu špatně, a zjistili, že někdo plave v řece. Původně je napadlo, že se někdo koupe, ale rychle jim došlo, že žena v řece má na sobě oblečení. Vlezli tedy po kolena do řeky, jenže zjistili, že je tam proud a hloubka, tak přivolali policii,“ popsal pro eXtra.cz detaily dramatického zásahu mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Ocenění pro hrdiny

Ředitel jihočeské policie Luděk Procházka v úterý předal pamětní mince sedmi studentům prvního ročníku rybářské školy. Tonoucích si všimli, když se večer vraceli z nákupu potravin. Procházka zároveň předal medaili dvěma policistům, kteří na místo dorazili, ženu s dítětem vytáhli z vody a poskytli jim první pomoc.

Jeden z oceněných hrdinů, student rybářské školy Matyáš, popsal, jak záchrana probíhala. "​Šli jsme si koupit nějaké jídlo do obchodu, a když jsme se vraceli, viděli jsme na mostě kočárek a slyšeli divné zvuky z vody. Viděli jsme tam ženu a chtěli ji zachránit, protože to vypadalo, že se topila. Na místě byl ale hodně silný proud, voda byla studená, takže jsme pouze přivolali policii, které jsme pak pomáhali při zásahu," řekl pro portál iDnes.

Na místo přijeli dva strážníci, kteří byli zrovna poblíž, a ženu s dítětem zachránili. " uvedl pro portál jeden z oceněných policistů Jan Srba. "Ani jsem nepřemýšlel, jestli půjdu do vody za tou ženou. Bohužel tam byla velká hloubka a proud, vůbec nespolupracovala a zjistili jsme, že dítě nemá přímo u sebe. Pro něj se pak vydal můj kolega a našel ho kousek dál po proudu," uvedl pro portál strážník Jan Srba.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy