Trendy
válka na Ukrajině Olympiáda v Paříži Petr Pavel kauza Kramný

Ochraňte se před podzimními virózami kysaným zelím: Připravit si ho doma je hračka

+ Další 3 fotografie

Kysané zelí patří mezi superpotraviny. Mnoho lidí však jeho výrobu doma předem vzdá, jelikož se bojí její náročnosti. Opak je ale pravdou, domácí kysané zelí si můžete s přehledem udělat i v paneláku. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme pro vás připravili pár tipů, jak na to.

Podzim je plný nástrah na naši imunitu. Je proto dobré si ji posilovat, jak jen to jde. Jednou takovou vitaminovou bombou, která vás zaručeně posílí, je kysané nebo také kvašené zelí. To si sice můžete jednoduše koupit v pytlíku v supermarketu, je tu však i druhá možnost, a to vyrobit si jej doma. A jak? Snadno!

Proč je kysané zelí tak zdravé?

Zdravotní benefity kysaného zelí tkví v procesu fermentace. Domácí zelí vzniká mléčným kvašením, při kterém se v potravině obsažené cukry rozkládají působením bakterií mléčného kysání na kyselinu mléčnou. Díky tomu je pak ideálním zdrojem přírodních probiotik, které v ní vznikají právě během procesu kvašení. Ty mají pozitivní vliv na trávení a umožňují také střevům lépe vstřebávat vitaminy a minerály. Kromě toho kysané zelí zlepšují imunitu. Je velmi bohaté na vlákninu a má spoustu vitamínů.

Co je potřeba na kysané zelí?

Základem receptu na kysané zelí je pochopitelné hlávkové zelí. Dále pak sůl, celý kmín, cibule a převařená vychladlá voda. Do kvašeného zelí se dále přidává koření, ale není to povinností a záleží na chuti. Klasikou je bobkový list, nové koření a celý pepř. Odvážnější variantou je kopr, jalovec či hořčičné semínko. K zelí můžete dále přidat i některé další druhy zeleniny, například mrkev, cibuli, křen, ale třeba i jablka.

Samozřejmostí je nádoba, ve které vám bude zelí kvasit. Nejlepší jsou na to kameninové sudy přímo k tomu určené. Ty se vyrábí již od velikosti 2,5 kila. Praktičtější jsou ovšem ty větší, kolem 10 až 15 kilo, když už se se zelím děláte. Na trhu jsou však k dostání i více praktické varianty, které vám nezaberou polovinu skříně, třeba speciální skleněné nádoby opatřené lisem umožňujícím stlačení zeleniny nebo závažím.

Příprava kysaného zelí

Samotná příprava kysaného zelí je velmi jednoduchá. Nejdůležitější je dbát na čistotu, jelikož jakákoli závadnost, která by se dostala spolu se zelím do nádoby na kvašení, by vám později udělala pěknou neplechu a mohla celou várku zkazit

Zelí je tedy třeba dobře očistit. Zbavíme je vrchních listů, které nevypadají hezky, případně jsou poškozené, a omyjeme. Poté zelí rozčtvrtíme a odřízneme košťál. Pak už zbývá jen nakrouhání. To lze udělat nožem, jak můžete vidět v náhledovém videu, ale podstatně rychlejší cestou je robot.

Dále je nutné ohlídat proces kvašení. Zelí musí být neustále dobře stlačeno, jinak by se do něj mohly dostat nějaké nečistoty a zelí začít hnít či plesnivět.

Důležité je pro nakládání zelí použít dostatečné množství soli, která působí jako konzervant. Sůl by měla tvořit 2 % váhy množství zelí. Další rady a triky o tom, jak na dokonalé kysané zelí, se dočtete na webu Toprecepty.cz.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy