Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Ochránce tnul tentokrát do živého a vyvolal bouři

Ochránce: V dalším díle tnul do živého a vyvolal bouři
Zdroj: Se souhlasem České televize
+ Další fotografie
seriál

Seriál České televize ze školního prostředí Ochránce tentokrát řešil výbušný případ, kdy muslimská dívka trvala na nošení pokrývky hlavy během vyučování. Téma tohoto dílu bylo i tentokrát založeno na skutečných událostech.

Lukáš Vaculík jako Ochránce, neboli školní ombudsman se v dalším díle stejnojmenného seriálu, vysílaném na České televizi v neděli večer vrhnul do řešení sporu, který se mu však nepodařilo utišit. Nešlo o nic menšího než o spor muslimské studentky střední zdravotnické školy o to, zdali může nosit při výuce šátek.

To, co původně začalo jako určitý vzdor vůči prostředí nerespektujícím vlastní integritu studentky nakonec přerostlo ve spor, který jako precedent mohl určit, nakolik české školství povoluje nošení nábožensých symbolů. Ačkoliv se Ochránce původně snažil být ve sporu nestranný, nakonec vlivem rozhodnutí shora musel hájit postoj školy a její ředitelky.

Podivný vztah se školačkou

Zároveň seriál odhalil podivný fakt, že Ochránce udržuje vztah s velmi mladou milenkou, která rovněž navštěvuje střední školu. Ta měla na celý spor dost odlišný názor než seriálový ombudsman. Především si však této situace všiml Ochráncův oprsklý řidič, který už předtím vynášel informace do médií.

Maso chutná s hidžábem pořád stejně

I tento fakt vnesl mezi diváky seriálu pobouření: "Ten jeho vztah s mladou holkou děs," píše například divačka Anežka. Diváci však řešili především hlavní téma dílu a to (ne)možnost nošení hidžábu během výuky. "Jako pardon, ale oni tu chtějí žít, tak se holt musí podřídit/přizpůsobit. My se přeci nebudeme podřizovat takovým.....žijeme v Čechách, jsme přeci ČEŠI!!! Jestli se jim to nelíbí, ať táhnou pryč!" myslí si uživatelka Dana. " Pamatuju si ten příběh z médií, opravdu těžké téma, ale já když přijedu do cizí země přizpůsobuji se vždy já," souhlasí s postojem školy Beata.

Ne všichni si však myslí že by nošení šátku byl nějaký velký problém: " Ségra má ve škole holčinu nosící hidžáb a nikdo to z řad studentů ani učitelů vůbec neřeší. Některé věci prostě jen potřebují čas," přináší osobní zkušenost Benjamin. "Zajímalo by mě, kolika lidem se tu zlepší život k lepšímu, pokud si muslimka sundá hidžáb. Bydlela jsem v jednom činžáku s takovouto rodinou a světě div se, když jsme grilovali na jedné terase a dámy měly hidžáb, maso chutnalo pořád jako maso a my se s manželem nerozešli, nekonvertovali ani mi nikdo nevnucoval cizí víru. Nevídané!" potvrzuje její slova Petra.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy