Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

OBRAZEM: Takhle žili naši rodiče. Retro muzeum mapuje 70. a 80. léta v Československu

Retro muzeum v Praze: Takhle žili naši rodiče
Zdroj: extra.cz/Martin Procházka, koláž eXtra.cz
+ Dalších 37 fotografií
velká galerie

V Praze vznikl unikátní muzejní projekt. Retro muzeum ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva mapuje design, trendy i běžný život v 70. a 80. letech minulého století v Československu. Slavostního otevření se ve středu zúčastnila řada českých hvězd i redakce eXtra.cz. Naše galerie vás přenese zpět do mládí vašich rodičů a babiček.

Móda se neustále vrací a retro je zase "in". To je možná jeden z důvodů, proč vzniklo v centru Prahy Retro muzeum, které se veřejnosti otevřelo 19. května.

V muzeu je na 12 000 unikátních předmětů ze 70. a 80. let minulého století v Československu. "Naším cílem je připomenout toto období mladší generaci, jelikož novodobá historie se v českém školství téměř nevyučuje," píše se na oficiálních stránkách muzea.

Muzeum má pět částí

Muzeum se rozkládá na více než 2500 metrech čtverečních a je rozděleno do 5 hlavních okruhů. První část je zaměřena na repliky bytů s originálními předměty, které lidem ukáží, jak se žilo v panelácích. Druhá zavede návštěvníky do odívání ze Svitu, Elite či ÚBOKu.

Další části jsou zaměřené na běžný život (kempování, sport), design hraček a domácí spotřebiče. A poslední mapuje politické dění té doby.

Slavnostního otevření se ve středu večer zúčastnila herečka Veronika Žilková, Andrea Kerestešová, filmová Saxana Petra Černocká i zpěvačky Leona Machálková a Helena Vondráčková. Ta do expozice zapůjčila své šaty.

Ornella vzdala snahy o usmíření s matkou. Už mě to obtěžuje, říká a přiznala, že dvě z jejích dětí babičku nikdy nepoznaly

Související články

Další články

Nejnovější kauzy