Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nová hvězda Oktagonu Makwan Amirkhani si prošla peklem. Dětství v uprchlickém táboře, smrt otce a šikana ve škole

Makwan Amirkhani, zápasník s osmiletou minulostí v UFC, míří do Oktagonu
Zdroj: koláž eXtra.cz/Profimedia
+ Další 4 fotografie
Oktagon 54

Oktagon 54 je za rohem a láká nejen na titulový boj současného šampiona Patrika Kincla! Fanoušci se dočkají i úvodních duelů milionové pyramidy Tipsport Gamechanger a jedním z těch, kdo se bude ucházet o pohádkovou výhru 300 000 eur, je i zápasník s kurdskými kořeny Makwan Amirkhani. Má za sebou hvězdnou kariéru v UFC i úspěchy v modelingu, jak uvádí web Ilta Sanomat. Ne vždy byl však jeho život růžový. Jako dítě musel s rodinou utéci před válkou v Íránu do uprchlického tábora a krátce poté, co přišel o svého otce, čelil ve škole drsné šikaně. 

Dnes je majitelem vlastního gymu, který i reprezentuje, a za sebou má pohádkovou kariéru v elitní bojové organizaci v UFC, v níž zápasil od roku 2015 do roku 2023. Pětatřicetiletý zápasník s kurdskými kořeny Makwan Amirkhani reprezentující Finsko se nyní představí i českým fanouškům, a to na galavečeru Oktagon 54. Čeká ho zápas s vidinou sladké odměny v podobě několika milionů.


Makwan Amirkhani v milionové pyramidě

Makwan Amirkhani se již v sobotu 2.3. na ostravském turnaji utká s rakouskou bestií Mago Machaevem. K tomuto pikantnímu duelu dojde v rámci úvodních turnajů druhé "série" milionové pyramidy Tipsport Gamechanger, v níž se šestnáctka nejlepších zápasníků lehké váhy z celé Evropy pokusí probojovat do finále, kde si samotný vítěz odnese 300 000 eur, tedy v přepočtu více než 7,5 milionu korun. A právě Makwan je jedním z velkých favoritů. Paradoxně on samotný se bojovým sportům věnovat nikdy nechtěl.


Jeho život nebyl procházka růžovým sadem

Makwan pochází z kurdské rodiny, jako dítě musel s rodinou utíkat před válkou v Íránu do uprchlického tábora, kde se odehrála značná část jeho dětství, jak uvádí Wikipedia. Posléze se začalo blýskat na lepší časy, když se rodina přestěhovala do Finska. Jenže krátce poté přišla další rána. Makwanův otec zemřel při autonehodě. Makwanovi bylo jenom 5 let. Lehké to neměl ani ve škole, čelil totiž drsné šikaně kvůli své odlišnosti.

Na své dětství dnes nejspíš nevzpomíná s lehkým srdcem, ale možná právě díky všem nešťastným okolnostem a obzvlášť pak zmíněné šikaně ho rodina přihlásila na bojové sporty, ke kterým to Makwana příliš netáhlo. Rázem se však projevil jeho talent. Ze šikanovaného chlapce se stal národní reprezentant v zápasení a následovalo objevení talentu pro MMA. Na součtu všech úspěchů z bojových sportů rozhodně nejvíce září osmiletá kariéra v UFC završená debutem, kde zasadil KO po osmi vteřinách.


Exceloval nejen v kleci, ale i v modelingu

Makwan ale neexceloval jen v bojových sportech. Sbíral úspěchy v kleci a přitom stihl i účast ve finské soutěži krásy "Mr. Finland", kde skončil na druhém místě, jak uvádí finský web Ilta Sanomat. Bude stejně úspěšný i v Oktagonu? Souboj s Machaevem určitě nebude lehké sousto, ale vidina sladké odměny bude nejspíš silný hnací motor.

Fanoušci se zřejmě dočkají velmi atraktivní podívané, a jak promotér Oktagonu Ondřej Novotný navíc avizoval na sociálních sítích, Oktagon se po sobotním turnaji s číslem 54 potom určitý delší čas v Ostravě neukáže.


Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy