Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nominace na České lvy 2024 odhaleny: Nejvíce šancí mají Bratři a Úsvit s Křenkovou

Životopisný snímek Bratři vypráví příběh Mašínů.
Zdroj: CinemArt
+ Dalších 12 fotografií
NOMINACE

Česká filmová a televizní akademie oznámila nominace na 31. ročník cen Český lev. Do závěrečného klání o sošku Českého lva postoupilo 26 titulů v 19 statutárních kategoriích. Nejvyšším počtem nominací se mohou pyšnit filmy Bratři, Úsvit, Bod obnovy, Přišla v noci, Němá tajemství, Tancuj Matyldo a televizní seriál Volha.

Česká filmová a televizní akademie 15. ledna 2024 představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v 1. kole z celkem 86 snímků včetně televizních děl, jejichž společným jmenovatelem bylo premiérové uvedení v roce 2023. Slavnostní předávání cen se uskuteční 9. března v přímém přenosu České televize z pražského Rudolfina. Moderátorem večera bude Marek Eben.

Nejvíce nominací má film Bratři

Kdo letos s prázdnou rozhodně neodejde, to bude film Bratři (režie Tomáš Mašín), který získal 15 nominací, včetně nominace pro herečku v hlavní roli Tatianu Dykovou a herci v hlavní roli jsou nominováni dokonce dva: Jan Nedbal i Oskar Hes. Snímek pojednává o odboji bratří Mašínů, jejichž je režisér vzdálený příbuzný. Film však nemá být ódou na předky. "V něčem je to osobní film. Není to ale tak, že bych řešil rodinnou historii," cituje režiséra Mašína web iRozhlas.

Na záda mu v počtu nominací dýchá snímek Úsvit (Matěj Chlupáček) s číslem 12. I ten má nominaci pro herečku v hlavní roli Elišku Křenkovou, která si zahrála nastávající matku.

Shodných 8 nominací mají filmy Bod obnovy (Robert Hloz) a Přišla v noci (Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar). Za nimi jsou se 7 nominacemi filmy Němá tajemství (Allice Nellis) a Tancuj Matyldo (Petr Slavík).

Kromě filmu Bod obnovy mají všechny tyto snímky šanci získat cenu pro nejlepší celovečerní hraný film a režii. Ocenění za nejlepší scénář mohou získat Marek Epstein za film Bratři, Alice Nellis za Němá tajemství, Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar za Přišla v noci, Nataša Slavíková a Petr Slavík za Tancuj Matyldo a Miro Šifra za Úsvit.

Nejlepší televizní film a seriál

ČFTA pravidelně oceňuje i televizní tvorbu. V kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie se o lví sošku utkají film České televize Cesta do tmy (Jiří Svoboda) a minisérie Docent (Jiří Strach). Zabojuje i dílna TV Nova s minisérií Matematika zločinu (Peter Bebjak). V kategorii nejlepší televizní seriál byl nominován seriál TV Nova #annaismissing (Pavel Soukup ml.) a dva seriály České televize: Dobré ráno, Brno! (Jan Prušinovský) a Volha (Jan Pachl).

Podrobně se o všech nominacích na ceny Český lev 2024 dočtete ZDE ➔

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Český lev 2024

Ceny Český lev za rok 2023 byly předány v sobotu 9. března 2024 v pražském Rudolfinu. Večerem provázel herec a moderátor Marek Eben.

Český lev 2024 - nominace a výsledky

Největší počet nominací měly filmy Bratři, Úsvit, Bod obnovy, Přišla v noci, Němá tajemství a Tancuj Matyldo a televizní seriál Volha. Nejlepší celovečerním hraným filmem se stal snímek Bratři. Cenu za nejlepší herečku v hlavní roli si odnesla Simona Peková (Přišla v noci), Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Kryštof Hádek (Volha).

Související články

Další články

Nejnovější kauzy