Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Nezodpovězené otázky: Kdo rozšířil koronavirus mezi olympijskou výpravu?

Reprezentanti na letošních Olympijských hrách v Tokiu.
Zdroj: Český olympijský tým
+ Další 2 fotografie
Tokio 2020

Kdo může za rozšíření onemocnění covid-19 mezi českou výpravu? Na olympijské hry do Tokia odletělo dvaačtyřicet lidí vládním speciálem v půlce července. Po příletu do Japonska měl však jeden z pasažérů pozitivní test na koronavirus. Ten se ve výpravě rozšířil a čtyřem sportovcům neumožnil zúčastnit se startu her. Do dnešních dnů stále není jasné, jak se onemocnění rozšířilo a kdo byl pacientem nula.

Nad českou výpravou, která v červenci zamířila do Tokia na olympijské hry, se vznáší vlna otazníků. „Speciál doletěl do Tokia a v momentě, když na letišti zjistili, že jeden z pasažérů byl pozitivně testovaný, tak podle mých informací zaměnili seating list (usazení cestujících v letadle, pozn. red.) a nahlásili organizátorům a japonské hygieně úplně někoho jiného, než seděl vedle pozitivního doktora (Vlastimila) Voráčka,“ prozradil šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser v pořadu Interview ČT24.

Jenže podle Českého olympijského výboru je toto vyjádření šokující. Nikdo z nich se prý nepodílel na cestování účastníků ani nekomunikoval s žádným členem výpravy.

Co se odehrávalo na palubě letadla?

Do dnešních dnů také není zcela jasné, co se dělo na palubě letadla při cestě do Tokia. Během třináctihodinového letu se podle informací, o nichž informuje také iRozhlas, zcela nedodržovala protiepidemická opatření. Po dobu letu neměli pasažéři nasazený respirátor a také se měnil zasedací pořádek, protože nebyl stanoven žádný pevný.

Serveru iRozhlas dále popsala hlavní hygienička, že většina výpravy seděla v zadní části letadla na jeho pravé straně. Výjimku prý tvořil jen cyklista Michal Schlegel. Pět nakažených mělo sedět hned u sebe, mezi nimi byl lékař Vlastimil Vorářek, u něhož se jako u prvního člena prokázal pozitivní test na covid, manželé Nauschovi, stolní tenista Pavel Širuček a volejbalista Ondřej Perušič.

„Ani jeden ze sportovců po příletu do karantény nešel. Perušič měl pozitivní test až o několik dní později, 19. července, Nausch Sluková až 22. července,” uvedla hygienička pro již zmíněný web.

Jak se objevil covid v letadle?

Zatím není stoprocentně potvrzeno nebo vyvráceno, jestli to byl právě lékař Voráček, který koronavirus mezi českou výpravu rozšířil. Podle hygieničky je obtížné určit, jestli se cestující nakazili od jednoho člověka a kdo vlastně pacientem nula byl.

Výbor vydal zprávu, v níž píše, že nebyla shledána žádná zásadní pochybení. „Dodržování opatření bylo vzhledem k počtu upozornění zejména záležitostí individuální odpovědnosti. Jejich dodržování však mělo být důsledně vyžadováno,“ píše se ve zprávě.


Krom toho také výbor doporučuje, aby se upravily a zpřísnily pravidla pro přepravu sportovců pro nadcházející zimní olympijské hry v Pekingu 2022. Chce také vyvodit důsledky pro ředitele komunikace Tibora Alföldiho, který byl při uvedeném letu nejvýše postaveným pracovníkem managementu ČOV a také pro právníka Jana Exnera.

Více o LOH 2021 Tokio ➔

Související články

Další články

Nejnovější kauzy