Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nezdolná Karolína z dokumentu od Třeštíkové: Svobodná matka s ruinou a hypotékou na krku

V mládí byla Karolína úspěšná realitní makléřka.
Zdroj: Se souhlasem ČT
+ Dalších 10 fotografií
DOKUMENT

Třicet let sledovala dokumentaristka Helena Třeštíková (73) život Karolíny. Ačkoli vystudovala střední zdravotnickou školu, do tohoto oboru se nikdy nehrnula, neboť, jak sama řekla, "je to vopruz, za ty prachy to dělat nebudu". Svérázná hrdinka zažila v životě mnoho radostí i zklamání. Nikdy ale neztrácela optimismus ani odhodlání, a to ani když zůstala ve čtyřiceti sama se dvěma hypotékami a dítětem na cestě. Dokument Karolína uvede Česká televize.

S Karolínou Sýkorovou (nyní již Sýkorovou-Trojanovou) se režisérka Helena Třeštíková seznámila roku 1989 během natáčení dokumentu Sestřičky, kde sledovala život pěti náhodně vybraných studentek zdravotnictví. Dvě z nich, Ester a Karolína, ji zaujaly natolik, že se rozhodla natočit s nimi i samostatné dokumenty.

Karolína: Nemám na lístky na Erasure

Již od mládí vybočovala Karolína z davu a se spolužačkami na střední zdravotní škole si nerozuměla. Jak sama v dokumentu přiznává, byla jako utržená ze řetězu a na vše měla svůj názor. "Do Prahy přijede kapela Erasure, a já nesehnala lístky. Nebo sehnala bych je, ale stojí 165 korun a to nemám. Tak to je asi můj největší problém," odpovídá sebevědomě roku 1989 šestnáctiletá Karolína do kamery na otázku, co ji v životě trápí.

Ještě jako náctiletá se díky své nevybouřené povaze, když každý víkend obrážela diskotéky, dostala do kontaktu s drogami, které ji zahnaly až do léčebny. S touto zkušeností se ovšem rychle vyrovnala a v budoucím životě s nimi již žádnou zkušenost neměla.

Úspěchy a pády

Po střední škole se zdravotnické praxi již nevěnovala, především kvůli tomu, že jí její snažení nepřipadalo adekvátně platově ohodnoceno. Po pár pokusech na různých místech se vrhla do realit, ke kterým ji přivedl její přítel. A slavila v nich opravdu velké úspěchy, a jak říká, na peníze si nemohla stěžovat. Jen s kolegy měla opět problém. "Jsem teda úplně jiný typ v té kanceláři. Tam nikdo nepije, nikdo nekouří. Všichni žijí hrozně zdravým způsobem života a jsou strašně nudní. Jsou to strašní suchaři," popisuje své dojmy z práce.

Krátce před třicítkou se Karolína rozešla s přítelem, kterému nechala i realitní firmu, v níž spolu podnikali. Musela tak začít opět od nuly a mít dvě práce, aby se uživila. "No je to dobrá zkušenost. Zvyknout si z poměrně vysokého platu, kdy člověk může všechno, má auto, zvyknout si, že najednou má člověk málo peněz, dělá dvě práce a jezdí emhádéčkem, sockou, to teda je fakt jako… Ale jako jo, dobrý. Vím, že když bude nejhůř, tak vždycky přežiju, což je docela dobrý," zhodnotila tehdy situaci s humorem sobě vlastním.

Sama s dítětem na cestě a ruinou

V roce 2010, kdy jí bylo 37, to vypadalo, že se její život konečně dostává do takové běžné roviny, po které touží většina lidí. S tehdejším přítelem si koupili velký rozpadlý dům, který chtěli zrenovovat, a plánovali rodinu. Karolína ovšem bohužel zjistila, že nemůže mít děti. Když za ní přišla Třeštíková za půl roku, přítel Karolínu i s domem před rekonstrukcí opustil. "Všechno, co jsem si myslela, že půjde zachránit, tak ne. Takže se to prostě všechno zbouralo. S Martinem, se kterým jsem byla, tak ten když se musela začít opravovat první střecha, tak řekl: 'No Ježiši, no to ne,' a odešel. Takže to předělávám celý sama. Nechal mi nemocného psa a ruinu na krku a odešel. Ale dobře tak, dobře tak," neztrácela optimismus Karolína a oznámila velmi překvapivou novinu: "Jsem těhotná, i když loni mi doktoři jasně řekli, že to není možný."

Sama říkala, že všechno zlé je pro něco dobré. "Když Martin odešel a já jsem z toho byla opravdu hodně špatná, tak se mi přihodilo po takovým velmi krátkým, ale intenzivním vztahu, že jsem přišla do jiného stavu. Doktorka říkala, že je to zázrak. S tatínkem jsme se dohodli, že to teda budu vychovávat jenom já. No takže já jsem úplně šťastná. Sice to tedy budu mít strašně těžký, protože svobodná matka s ruinou a se šesti zvířaty, to nebude nic moc. Ale já si myslím, že to bude dobrý. To zvládnu."

Karolína: Už nenosím cihly po dvou

Zázračné těhotenství se jí podařilo zopakovat ještě dvakrát, a to dokonce po čtyřicítce, kdy konečně poznala toho pravého chlapa pro život. Seznámili se, když jí dělal střechu na baráku, a na první rande jej prý pozvala ona. Ani ne po roce vztahu ji požádal o ruku a jsou spolu s dětmi a zvířectvem šťastní doposud.

Mezi ostatními dokumenty Třeštíkové působí tento až nezvykle optimisticky. Karolína totiž umí brát život, jaký je, z ničeho se nehroutí a ničeho nelituje. Postavit se umí k jakékoli práci. Její vývoj krásně shrnuje její moudro na závěr. "Už nenosím cihly každou v jedné ruce, ale mám kolečko a mám jich 15 najednou. To je posun."

A co na film o sobě říká? "Myslím, že je to nejpozitivnější film, jaký Helena natočila. A právě proto z něj mám dobrý pocit," řekla před časem Karolína pro Novinky.cz.

Dokument Karolína odvysílá ČT2 v úterý 28. března 2023 ve 20:00.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy