Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nezapomenutelné Zárubovy hlášky z MS: „Rachna kachna“ i zlatý hattrick vstoupily do historie

MS v hokeji 2023: Připomeňte si nezapomenutelné hlášky Roberta Záruby
Zdroj: profimedia.cz
+ Další 2 fotografie

Mistrovství světa v ledním hokeji pro naši zemi už tradičně představuje více než dvoutýdenní sportovní svátek plný emocí a vysokých očekávání z výkonů a především výsledku národního týmu. Se šampionátem, který startuje už tento pátek, se rovněž pojí hlášky sportovních komentátorů – ty vstupují do všeobecného povědomí a jazykového folklóru dokonce i těch, které sportovní dění jinak obvykle nechává chladnými. Redakce eXtra.cz dala dohromady ty nejlepší výroky komentátora Roberta Záruby.

Slavných hlášek z hokejových mistrovství, které má až na vzácné výjimky na kontě především Robert Záruba, už za desetiletí českého hokeje vzniklo nepočítaně. Redakce eXtra.cz se podívala zpět do nedaleké i dávné minulosti, aby některé z nich připomněla.

„Vítej, zlatý hattricku, jsme potřetí za sebou mistři světa!“

Hláška, která padla v posledních vteřinách finálového zápasu s Finskem v německém Hannoveru.

Vítězné úspěchy českých reprezentantů na šampionátech v letech 1999, 2000 a 2001 jsou dnes známé jako zlatý hattrick. Národnímu týmu se totiž podařilo vyhrát mistrovství světa třikrát za sebou, což do té doby dokázaly pouze dvě hokejové velmoci – Kanada a Sovětský svaz.

„Rachna kachna, to to letělo!“

Takhle Robert Záruba přivítal gólovou trefu Karla Rachůnka, díky níž se prodlužovalo semifinálové utkání Česko – Švédsko na mistrovství světa v roce 2010.

Branka, která padla v čase 59:52, zachránila český tým od vyřazení v zápase, který skončil vítězstvím nároďáku po samostatných nájezdech. Původně podceňovaný mančaft tak de facto posunula do finále, ve kterém skolil ruskou sbornou 2:1 a po pěti letech znovu okusil zlatý triumf.

„A je to tady, ještě jeden zlatý večírek pro tuhle partu.“

Záruba to prohlásil při odpočítávání posledních vteřin finále s Kanadou na mistrovství světa v roce 2005.

Nejprve čtvrtfinále se Spojenými státy, ve kterém měl český tým za nepříznivého stavu 0:2 po dvou třetinách namále. Poté semifinále s obávaným Švédskem, které nakonec rozhodlo až prodloužení. Trochu paradoxně až zápas o zlato s Kanadou měl poměrně klidnější průběh – Češi vedli už od čtvrté minuty díky trefě Václava Prospala. Úspěch ve Vídni má dodnes pro tehdejší generaci zodpovědnou za úspěchy na konci 90. let zásadní význam.

„Lukáš Kašpar znovu vytáhl svůj klenot. Bekhendový blafák – roztáhni mi nohy a já tam dám kotouč, tak jak se sluší a patří.“

Stejný semifinálový zápas se Švédy v roce 2010. Po Rachůnkově trefě osm vteřin před koncem následovalo prodloužení, které branku nepřineslo, a rozhodnout tak musely nájezdy – právě takhle Záruba glosoval úspěšný zásah Lukáše Kašpara během nervydrásající podívané.

„Česko vítězí ve finále mistrovství světa a zapichuje další vlajku na hokejovém Everestu!“

Ještě jednou šampionát z roku 2010 a poslední okamžiky finále s Rusy. Takhle Záruba v návalu euforie ocenil horolezecký výkon týmu, od kterého se příliš nečekalo, a přesto stanul na samotném vrcholu.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy