Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Neskutečná senzace! Procházka uškrtil Teixeiru a Česko má prvního šampiona UFC

Jiří Procházka se stal šampionem polotěžké váhy UFC.
Zdroj: Se svolením Jiřího Procházky
+ Dalších 10 fotografií
MMA

Jiří Procházka se zapsal do historie! Během pětikolové bitvy v Singapuru se mu podařilo porazit Brazilce Glovera Teixeiru, kterého po senzačním obratu uškrtil. Stalo se tak těsně před koncem, kdy měl jeho soupeř paradoxně navrch. Procházka se tak po třech vítězných zápasech v UFC stal šampionem polotěžké váhy a povedlo se mu to jako vůbec prvnímu Čechovi v historii.

Už před zápasem bylo jasné, co mohou diváci očekávat. Zkušený dvaačtyřicetiletý Glover Teixeira bude spoléhat na své umění na zemi, zatímco o 13 let mladší Jiří Procházka se bude svého soupeře snažit utlouct v postoji. A přesně takový průběh fanoušci bojových sportů i dostali.

Procházka v prvním kole začal opatrněji a inkasoval pár tvrdých kopů, následně se Teixeirovi podařil takedown. Českému samurajovi se však podařilo ubránit, vstát a následně začal na Brazilci pracovat přesně mířenými hity. Procházka je totiž známý tím, že drtivou většinu svých zápasů ukončil v prvním kole. O to se snažil i nyní, což se mu ale nepovedlo. Diváci tak viděli pravděpodobně nerozhodné kolo.

Procházka měl namále

Druhé už bylo pro Procházku mnohem lepší. Alespoň v úvodu... Od první vteřiny si z Teixeiry udělal boxovací pytel, jenže houževnatý soupeř všechny rány přežil a následně vzal bitvu na zem, kde byl extrémně nebezpečný. Brazilcovo ground and pound nebylo Procházkovi vůbec po chuti a inkasoval několik tvrdých hitů, při jednom loktu mu soupeř způsobil velkou tržnou ránu nad okem. Český bijec ale přežil, byť kolo šlo spíš za Teixerou.

To ale na Procházkovi nebylo vůbec znát a do třetího kola vtrhl jako uragán. Teixeru dobře trefoval rychlými výměnami, několikrát se ubránil Brazilcovým takedownům a skoro už to vypadalo, že se rodákovi z Hostěradic podaří zápas ukončit. Teixera je ale i ve svém věku známý tím, že dokáže vydržet neskutečné bomby.

Infarktový závěr

Čtvrté kolo ale bylo opět pro Teixeiru, který Procházku několikrát hodil a pomalu na něm pracoval svými lokty. Český bijec však znovu vše ustál a hned několikrát se mu dokonce podařilo vymanit zpod Teixeiry, pak rychle zaujal dominantní pozici na zemi a Brazilce tloukl svými kladivy. Těžko říci, jak by rozhodčí kolo nabodovali, po čtyřech odbojovaných partech ale vše hovořilo nejspíš v Teixeirův prospěch.

Stalo se nicméně to, co čekal snad jen málokdo. Bitva dospěla do pátého kola a diváci tak dostali pořádný titulový zápas. Před posledním dějstvím mnozí očekávali, že bude mít český zápasník pro své mládí navrch, ostatně jeho o třináct let starší soupeř působil opravdu unaveně. Jenže zdání klame. Teixera paradoxně v postoji zasypal Čecha brutálními ranami. Už to vypadalo, že Procházka pozná hořkost porážky, zejména když se příliš nekryl a po několika dělovkách byl nahulený.

Když pak minutu a půl před koncem vzal Teixeira boj na zem, už to vypadalo, že si jde pro vítězství. Stalo se ale to, co nikdo nečekal. Tesně před koncem pátého kola se Procházka dostal zpod Teixery a dal mu rear naked choke, došlo tedy na ukončení, které všichni čekali právě u Brazilce. Procházka ale ukázal, že umí být všestranný, a svého soupeře před vyprodanou halou v Singapuru doslova uškrtil. Mohl tak slavit neuvěřitelný úspěch. Jako první Čech získal titul v UFC, a to po pouhých třech zápasech!

Sám však nebyl na svůj výkon pyšný a neslavil tak, jak je jeho zvykem. Sám věděl, že mu několikrát teklo do bot, jenže bojovník, který je již nyní českou legendou bojových sportů, dokázal, že svou výdrží i širokým repertoárem je skutečným šampionem. Teixeiru totiž udolal jeho vlastní zbraní. "Škrcení přišlo přirozeně. Už před zápasem jsem říkal, že nezáleží, zda vyhraju v 1. nebo 5. kole, a je mi jedno, jakou technikou," dodal nový šampion polotěžké váhy.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy