Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví: Co rozhodně nesmí na svátečním stole chybět?
Tradicí českých Vánoc je pečení a pojídání cukroví. Jenomže které si vybrat, když existuje tolik druhů? Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz nabízíme přehled nejoblíbenějších vánočních pochoutek všech možných příchutí z různých druhů těst. Některé z nich už pekly naše babičky, další jsou v módě v současné době. Co si vyberete vy?
S pečením cukroví se setkáme při různých příležitostech a svátcích v průběhu celého roku, ale na Vánoce přeci jenom nejvíce. Naše země je navíc tradicí s množstvím různých druhů drobného půvabného pečiva proslulá, což je ale dost často důvodem toho, že je někdy těžké rozhodnout se, co péct. Následující přehled napoví.
Perníčky
Pečení perníků se věnovaly v minulosti cechy caletníků, těsto se zadělávalo a nechávalo zrát dlouhou dobu, někdy i roky. Kromě medu obsahovalo množství vzácného koření a perníky byly považovány za léčivé. Bývaly poměrně tvrdé a zdobily se obtiskováním do dřevěných vyřezávaných forem. Perníčky, které můžete jíst hned po ozdobení, jsou jednoduché.
Linecké
Išelské dortíčky
Margotková kolečka
Čokoládovou tyčinku Margot lze využít i na tento druh voňavého cukroví. Křehké těsto upečené a naplněné chutným krémem povýší čokoládová poleva k dokonalému cukroví, po kterém každý rád sáhne.
Kávové (moka) cukroví
Kávou vonící cukroví by nemělo na míse s ostatním cukrovím chybět. Křehké těsto ochucené kávou není nijak složité upéct, krém s moučnou kaší nemá velké zádrhele, takže ho zvládne téměř každý.
Žabí huby neboli škebličky
Kolečko z křehkého těsta je naplněné ořechovou nádivkou a přehnuté, po upečení obalené v cukru s vanilkou.
Pařížské tyčky
Plát ořechového těsta potřený polevou nakrájíte na tyčky a upečete. Jednoduchý recept předávaný z generace na generaci.
Trubičky
Ořechové těsto namotané na malé trubičky, po upečení okraje namočené do čokolády a naplněné krémem jsou taky vzpomínkou na babiččino pečení.
Vanilkové rohlíčky
Křehké vanilkové rohlíčky patří k vánoční klasice a téměř povinnému druhu cukroví. Správně upečený rohlíček je křehký, voňavý a tak akorát sladký. Jak postupovat při přípravě těsta a jak rohlíčky tvarovat?
Pracny
Medvědí tlapky nebo pracinky i pracny - to jsou různé názvy pro jeden druh cukroví pečeného ve formičkách. Formičky plníme jen do 2/3 výšky.