Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví: Co rozhodně nesmí na svátečním stole chybět?

Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.
Zdroj: Profimedia
vánoce

Tradicí českých Vánoc je pečení a pojídání cukroví. Jenomže které si vybrat, když existuje tolik druhů? Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz nabízíme přehled nejoblíbenějších vánočních pochoutek všech možných příchutí z různých druhů těst. Některé z nich už pekly naše babičky, další jsou v módě v současné době. Co si vyberete vy?

S pečením cukroví se setkáme při různých příležitostech a svátcích v průběhu celého roku, ale na Vánoce přeci jenom nejvíce. Naše země je navíc tradicí s množstvím různých druhů drobného půvabného pečiva proslulá, což je ale dost často důvodem toho, že je někdy těžké rozhodnout se, co péct. Následující přehled napoví.

Perníčky

Pečení perníků se věnovaly v minulosti cechy caletníků, těsto se zadělávalo a nechávalo zrát dlouhou dobu, někdy i roky. Kromě medu obsahovalo množství vzácného koření a perníky byly považovány za léčivé. Bývaly poměrně tvrdé a zdobily se obtiskováním do dřevěných vyřezávaných forem. Perníčky, které můžete jíst hned po ozdobení, jsou jednoduché.

Linecké

Nejznámější linecké cukroví je slepované pikantní marmeládou. Původní linecké těsto je kořeněné a s oříšky nebo mandlemi, jak ho znají okolní státy. U nás se časem začalo linecké říkat klasickému křehkému těstu 3:2:1. Máslo se dává ztuhlé a nakrájené nebo nasekané na kousky, těsto se zadělává rychle, aby se nespařilo teplem rukou. Lépe je využít hnětacích metel nějakého elektrického přístroje. Nechává se odpočinout v chladnu.

Išelské dortíčky

Cukroví z rakouského lázeňského města je skvělé chuti a krásně zdobené. Oblíbil si ho kdysi i císař František Josef I. Dvě placičky z oříškového těsta slepené krémem, polité čokoládou a dozdobené rozpůleným ořechem nebo mandlí zachutná určitě každému.

Margotková kolečka

Čokoládovou tyčinku Margot lze využít i na tento druh voňavého cukroví. Křehké těsto upečené a naplněné chutným krémem povýší čokoládová poleva k dokonalému cukroví, po kterém každý rád sáhne.

Kávové (moka) cukroví

Kávou vonící cukroví by nemělo na míse s ostatním cukrovím chybět. Křehké těsto ochucené kávou není nijak složité upéct, krém s moučnou kaší nemá velké zádrhele, takže ho zvládne téměř každý.

Žabí huby neboli škebličky

Kolečko z křehkého těsta je naplněné ořechovou nádivkou a přehnuté, po upečení obalené v cukru s vanilkou.

Pařížské tyčky

Plát ořechového těsta potřený polevou nakrájíte na tyčky a upečete. Jednoduchý recept předávaný z generace na generaci.

Trubičky

Ořechové těsto namotané na malé trubičky, po upečení okraje namočené do čokolády a naplněné krémem jsou taky vzpomínkou na babiččino pečení.

Vanilkové rohlíčky

Křehké vanilkové rohlíčky patří k vánoční klasice a téměř povinnému druhu cukroví. Správně upečený rohlíček je křehký, voňavý a tak akorát sladký. Jak postupovat při přípravě těsta a jak rohlíčky tvarovat?

Pracny

Medvědí tlapky nebo pracinky i pracny - to jsou různé názvy pro jeden druh cukroví pečeného ve formičkách. Formičky plníme jen do 2/3 výšky.

Kompletní přehled 30 nejoblíbenějších druhů cukroví najdete na webu Toprecepty.cz ➔

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy