Nejnebezpečnější potraviny světa! Toxický zabiják E951 může vyvolat rakovinu! KDE VŠUDE HO NAJDETE?
Kdo nechce sladit obyčejným cukrem, sáhne po umělém sladidlu. Navíc se teď aspartam nachází skoro ve všem. Vyskytuje se v dietních nápojích a oblíbených potravinách, jako jsou sladkosti, zmrzliny, dezerty, žvýkačky nebo light jogurty.
Skrývá se však i v některých lécích a vitaminových a šumivých potravinových doplňcích. Aspartamem také hodně sladily naše babičky a dědečkové. Jenže nikdo netušil, že je to až tak zdraví nebezpečné.
Aspartam je 200× sladší než cukr Stačí, když si ho přidáte jen trochu, a hned máte kávu nebo čaj mnohem sladší, než kdybyste si do něj dali několik kostek cukru. Toto umělé sladidlo je ale ještě více nebezpečné, než se předpokládalo. A málokdo o tom ví. Aspartam je totiž spouštěčem různých zdravotních komplikací. Obvykle se skrývá pod označením E 951.
Podívejte se na 4 nepříjemná fakta o tomto umělém sladidle. Jak je možné, že je vůbec schválen jako potravina?
1. Aspartam a rakovina
Toto umělé sladidlo se v těle se rozkládá na 3 látky – fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol. Po rozpadu v těle se chemikálie ještě ztrojnásobí a mají tak větší dopad na tělo. Obzvlášť toxický je volný metanol. Ten poškozuje DNA buňky a může způsobit leukémii a další formy zákeřné rakoviny. Aspartam je hodně spojován s rakovinou mozku, která se v západním světě vyskytuje čím dál tím častěji. V rámci studie na pokusných krysách z roku 1996 bylo zjištěno, že testovaná zvířata konzumující aspartam měla vyšší pravděpodobnost výskytu rakoviny mozku než kontrolní skupina zvířat.
2. Aspartam a obezita
Umělá sladidla jsou považována za bezpečnou náhražku cukru, takže by po nich neměl nikdo ztloustnout ani mít žádné jiné zdravotní problémy. Opak je ale pravdou. Mnohé studie zjistily, že chemikálie podobné aspartamu škodí ještě víc, protože podporují přibírání na váze. Aspartam mění tělesnou produkci hormonů a zvyšuje chuť k jídlu.
3. Je toxický
Toto umělé sladidlo bylo objeveno úplnou náhodou. Při vývoji léku na žaludeční vředy výzkumníci zjistili, že to, co právě vyrobili, je něco sladkého. Napadlo je, že by se to mohlo používat jako náhrada cukru. A požádali tak úřady o schválení. Když se ale aspartam zkoumal blíže a dělaly se pokusy, zjistilo se, že opice po něm mají záchvaty a některé dokonce zemřely. Jak je tedy možné, že i přes to bylo toto umělé sladidlo schváleno jako bezpečné? Informace o tom, že sladidlo není bezpečné, byly totiž před schvalovací komisí utajeny.
4. Aspartam poškozuje mozek
Aspartam je složený z přibližně 40 % kyseliny asparágové, volné aminokyseliny, která má schopnost procházet přes mozkovou krevní bariéru. Při nadměrné konzumaci aspartamu začne být mozek bombardovaný velkým množstvím vápníku. Aspartam působí na spojeních nervových buněk v mozku podobně jako glutamát a vyvolává nadměrné dráždění, vedoucí až k odumření neuronů. Může to také způsobovat epileptické záchvaty, neurologická onemocnění, Alzheimerovu chorobu nebo demenci. Aspartam totiž příliš stimuluje mozek.