Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nejlepší recepty z vajec: Velikonoční nádivka, tlačenka i vajíčkové saláty

+ Dalších 6 fotografií

Když se řekne Velikonoce, každý si hned vybaví krásně nazdobené kraslice. Barvení vajíček patří k těm nejoblíbenějším tradicím. Otázkou pak však bývá, co s tou spoustou vajec. Ať už uvařených natvrdo, či vyfouknutých ze skořápek. Vajíčkové pomazánky, saláty, vaječná nádivka či tlačenka. Tím vším můžete na Velikonoce potěšit návštěvu. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme se podívali na ty nejlepší recepty.

Vejce patří k nejuniverzálnějším potravinám a možností, jak je využít, je mnoho. Mohou se přidat v podstatě do jakékoli pomazánky a mnohdy nahradí i maso v hlavním jídle. O Velikonocích však mají ještě větší význam. Naši předkové si je o jarních svátcích hodně dopřávali, protože vajíčka měla symbolizovat nový život či znovuzrození.

Vajíčková pomazánka na sto způsobů

Co by to bylo za Velikonoce bez vajíčkové pomazánky. Variací na ni je nesčetně, takže záleží především na vás, čím si svou vaječnou pomazánku vylepšíte a vyšperkujete. Do základu budete potřebovat uvařená vejce, pepř a sůl. Dále něco na slepení. Zde už můžete volit z másla, majonézy, tvarohu či například cottage sýru.

Stejné je to s dochucením, můžete použít kyselé okurky, avokádo, česnek nebo třeba hořčici. Milovníci sýrů zcela jistě nepohrdnou vaječno-sýrovou pomazánkou. Odvážlivci zase mohou zkusit pikantní verzi s ančovičkami.

Velikonoční nádivka neboli hlavička

Velikonoční nádivka neboli hlavička je po vajíčkových pomazánkách tou nejoblíbenější velikonoční dobrotou, která s klidem nahradí i hlavní chod. Je nadýchaná, voňavá, plná masa a bylin. Fajnšmekři do ní dávají čerstvě natrhané mladé kopřivy.

Do velikonoční hlavičky jsou potřeba vejce v ještě nevařeném stavu, což se vám může hodit, pokud při tvorbě velikonočních dekorací vyfukujete vejce. Základem nádivky jsou starší housky či rohlíky. Obecně platí, že na každou jednotku tohoto pečiva by mělo přijít jedno vejce, aby nebyla suchá. Dobrou vychytávkou je kostičky pak opéct na másle na pánvičce, aby byly v nádivce patrné. Když pak nádivku rozříznete, uvidíte krásnou mozaiku místo rozmočené směsi.

Jaké maso do nádivky dáte, je na vás. Doporučuje se uzené, můžete ho ovšem nahradit i slaninou, šunkou či nadrobno nakrájenými jatýrky. Dále do nádivky patří něco zeleného. Pokud se vám zrovna nechce na kopřivy nebo vám vadí jejich štiplavost, můžete místo nich použít petrželku, pažitku či libeček. Výborný je také medvědí česnek, který nádivce přidá česnekovou chuť, anebo listy pampelišky. Po smíchání ingrediencí dohromady a okořenění nádivku pak pečeme, než bude hotová dozlatova.

Efektní velikonoční tlačenka

Překvapivě snadnou, ale o to zajímavější dobrotou je vajíčková tlačenka. Tu si můžete dát jak k snídani, tak i naservírovat návštěvě. Spolu s beránkem se vám také postará o výzdobu stolu.

Na přípravu toho moc nepotřebujete, případně si recept můžete doplnit surovinami podle chuti. Základem jsou natvrdo uvařená vejce, šunkový salám, sterilovaná zelenina, majonéza a želatina na vaječnou tlačenku. Vajíčka nadrobno nakrájíme a smícháme se zeleninou a majonézou. Vedle si připravíme želatinu, do které pro lepší chuť použijeme i nálev ze zeleniny.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy