Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Zrádci (reality hra)

Nedostatek bílkovin – jak se projevuje a proč je hrozbou pro zdraví?

Nedostatek bílkovin – jak se projevuje a proč je hrozbou pro zdraví?
Zdroj: Pixabay

Jen málo živin je tak důležitých jako bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny lze označit za základní stavební kameny pro svaly, kůži, hormony a enzymy a zcela klíčové jsou také pro správné fungování imunitního systému. Co hrozí, když má člověk proteinů nedostatek? Jak nedostatek proteinů poznat?

Proteiny se řadí k nezbytným živinám pro náš organismus. Skutečnost, že se v časopisech, novinách a televizních pořadech neustále hovoří o jejich důležitosti, má tedy své opodstatnění.

Smysl má také propagace pokrmů, které jsou na bílkoviny bohaté. Proč si dát raději těstovinový salát s kuřecím masem než salát, který maso ani jiný zdroj bílkovin neobsahuje? Při hledání odpovědi na tuto otázku je nutné nejprve objasnit, co to je protein a jakou má v těle vlastně funkci.

Široké spektrum receptů, kterými se lze inspirovat při sestavování zdravého jídelníčku, přináší portál www.receptik.cz.

Co jsou proteiny neboli bílkoviny?

Proteiny jsou základní stavební kameny organismu. Skládají se z aminokyselin a neukládají se na horší časy, tudíž je nutné je neustále doplňovat pomocí stravy. Jsou nezbytné především při budování svalů, proto se o nich hovoří hlavně ve spojitosti s posilováním. Dostatečné množství bílkovin však musí přijímat každý, nejen sportovci.

Jak poznat nedostatek bílkovin?

Většina potravin obsahuje alespoň malé množství bílkovin, proto je vážný nedostatek proteinů ve vyspělých zemích spíše vzácný. Přesto mohou být někteří lidé do jisté míry ohrožení.

Nedostatečný příjem bílkovin vede k různým zdravotním problémům, které se zpočátku většinou projevují jen nenápadně. Může jít například o:

  • otoky
  • únavu
  • slabou imunitu
  • problémy s kůží, nehty a vlasy
  • úbytek svalové hmoty
  • hlad brzy po jídle
  • chutě na sladké

Optimální množství bílkovin je u každého odlišné. Odvíjí se od mnoha faktorů včetně tělesné hmotnosti, množství svalové hmoty, míry fyzické aktivity a věku. Doporučená denní dávka činí 0,8 gramu na kilogram. U sportovně aktivních jedinců je doporučená denní dávka vyšší, konkrétně 1,2–1,4 gramu na kilogram.

Zdroje bílkovin

Obecně jsou na proteiny nejbohatší živočišné produkty, jako je maso, vejce, popřípadě některé mléčné výrobky. Výše zmiňovaný těstovinový salát s kuřecím masem tedy za určitých předpokladů může představovat vyvážený oběd nebo večeři.

Nevýhodou je, že bílkoviny živočišného původu obsahují také cholesterol a nasycené mastné kyseliny. Proto je důležité živočišné bílkoviny kombinovat s bílkovinami rostlinného původu. Mezi jejich zdroje patří především luštěniny, obiloviny a ořechy.

Vzhledem k tomu, že existují i rostlinné bílkoviny, se vážného nedostatku proteinů nemusí obávat ani vegani. Na trhu je také obrovské množství rostlinných alternativ, díky nimž mohou vegani experimentovat. Sestavit vyvážený veganský jídelníček dnes už v podstatě není žádný problém.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy