Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Útoky na zdravotníky: Loni jim pekli cukroví, dnes jim ničí auta a napadají je

Ilustrační foto.
Zdroj: profimedia
Agresivní chování

Zatímco při loňské vlně koronaviru lidé pekli zdravotníkům cukroví a nosili jim ovoce, dnes je situace opačná. Personál nemocnic čelí agresivnímu chování. Příkladem může být ohrožování zdravotníků v Benešově nožem a střelnou zbraní nebo poškození aut před kladenskou nemocnicí. Dobrovolníky to však od pomoci zdravotnickým zařízením zatím neodrazuje, řekl dnes novinářům krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Poničená auta a hrozby zbraní

"Každý dobrovolník to zvažuje, ale nezaznamenáváme, že by tam byl nějaký dramatický pokles z důvodu, že se bojí jít do služby," uvedl Pavlík. Například benešovské nemocnici se navzdory zprávám o agresivním chování vůči zdravotníkům nadále hlásí stálí příznivci s nabídkou pomoci a zapojují se do práce na odděleních nebo pomáhají s očkováním.

Agresivní chování vůči lékařům a sestrám dnes odsoudila hejtmanka Petra Pecková (STAN). "Je naprosto otřesné, co zdravotníci musejí v současné době zažívat," uvedla. Perné chvíle zažili hlavně v pondělí pracovníci benešovské nemocnice, které ohrožoval nožem a střelnou zbraní jeden z pacientů. Zdravotníkům se podařilo z ordinace utéct, muže na ambulanci zamkli a zavolali na linku 158. Policisté ho pak zadrželi.

Ke zranění nedošlo

Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže našli dvě plynové zbraně a dva nože. Kriminalisté obvinili třiašedesátiletého muže z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, hrozí mu až tři roky vězení. Soud na obviněného uvalil vazbu. "Že jsou zdravotníci na pokraji sil kvůli covidu, je jasné, a že ještě budou čelit útočníkovi se zbraní v ruce, samozřejmě nikdo nečekal," dodala Pecková.

Policie se také zabývá případem poškozených aut u kladenské nemocnice. V noci na neděli tam někdo poškrábal lak či propíchal pneumatiky zhruba u deseti vozů. Pavlík upozornil i na negativní komentáře na sociálních sítích, některé by podle něj bylo možné i trestně stíhat.

Agresivní chování je běžné

S agresivním chováním pacientů mají zkušenosti také středočeští záchranáři. Mluvčí krajské záchranné služby Petra Homolová ČTK řekla, že i ona sama se při výjezdu setkala například s tím, že si jeden pacient nechtěl nasadit respirátor a choval se konfliktně. I pod vlivem této zkušenosti upozornila na Twitteru na to, že záchranáři i operátoři za epidemii nemohou a je pro ně náročná nejen v práci, ale i v jejich soukromých životech.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy