Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nebankovní půjčka – dobrý sluha, zlý pán. Na co si dát pozor?

Nebankovní půjčka – dobrý sluha, zlý pán. Na co si dát pozor?
Zdroj: Pixbay.com
bezpečné půjčky

Nejlepší je půjčku nemít, v určitých situacích však může pomoci. V každém případě je nutné k půjčkám, zejména těm nebankovním, přistupovat zodpovědně a obezřetně. Na co se před podpisem úvěrové smlouvy zaměřit, aby nenastaly problémy v podobě vysokých dluhů?

Užitečné informace o spotřebitelských úvěrech i novinky ze světa financí přináší portál https://www.niklak.cz/. Rovněž je zde možné najít nejrůznější tipy, jak se do situace, kdy je jediným řešením nebankovní půjčka, vůbec nedostat.

Úvěr jedině od prověřené společnosti

Institucí, které nabízejí rychlé půjčky bez registru, mikropůjčky pro každého či expres půjčky bez doložení příjmu, je nespočet. Jak se v nich vyznat? První věcí, kterou by měl zájemce o půjčku zkontrolovat, je oprávnění k poskytování úvěrů. Toto oprávnění finančním institucím uděluje Česká národní banka a v případě, že jej poskytovatel úvěrů nemá, se pohybuje za hranicemi zákona.

Rovněž není od věci vyhledat nezávislé recenze příslušné půjčky či alespoň jejího poskytovatele. Pokud se nepodaří dohledat žádné relevantní informace, je vhodné poohlédnout se po jiném úvěru.

Realistické zhodnocení vlastních možností

Nebankovní společnosti často schválí půjčku i nebonitnímu klientovi. To znamená, že na rozdíl od bank půjčují i těm, u nichž jsou problémy se splácením více než pravděpodobné. V praxi může jít například o poskytování nebankovních půjček bez registru, u kterých se nekontroluje úvěrová historie žadatele, nebo již zmíněné expres půjčky bez doložení příjmu, jež jsou schvalovány i lidem s nízkým či dokonce nulovým příjmem.

Před podpisem úvěrové smlouvy by si měl být klient absolutně jistý, že bude schopný svůj závazek řádně splácet. Pokud tomu tak není, je lepší se s prosbou o pomoc obrátit například na příbuzného, který na rozdíl od nebankovní instituce nebude vyžadovat vysoké úroky a poplatky.

Důkladné seznámení se s podmínkami úvěru

Pečlivé prostudování úvěrové smlouvy před jejím podpisem by mělo být naprostou samozřejmostí. Klient by se měl zaměřit především na výši RPSN, do které se počítá úrok i další poplatky. Dále je důležité vědět, co bude následovat při zpoždění se splátkou – zda existuje možnost odložení splátek, individuálního splátkového kalendáře a podobně.

Je potřeba si veškeré nejasnosti nechat vysvětlit před sjednáním úvěru. Pokud je některá z podmínek extrémně nevýhodná, je vhodné od půjčky raději upustit. Existují i jiné možnosti, jak rychle získat peníze, například prodej nepoužívaných věcí, jednorázová brigáda s okamžitou výplatou a tak dále.

I malá půjčka může způsobit velké dluhy, s čímž je potřeba počítat. V případě nesplácení se člověk může dostat do závažných potíží, které mohou vyústit v exekuci a nakonec i osobní bankrot. Opatrnost se tedy při sjednávání nebankovní půjčky rozhodně vyplatí.

Další články

Nejnovější kauzy