Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Na Silvestra chlebíčky, na Nový rok čočku: Nejlepší recepty na oblíbené pomazánky

+ Dalších 12 fotografií

Konec roku je tady a to pro většinu lidí znamená silvestrovské oslavy. Chystáte večírek a přemýšlíte, co přichystat návštěvám, abyste neodpadli ještě před půlnocí? Vsaďte na variace jednohubek a chlebíčky. A co pak na Nový rok? Čočku! Na nejlepší recepty na přelom roku jsme se podívali s webem Toprecepty.

Pohoštění na silvestrovskou oslavu

Základem každé správné oslavy jsou chlebíčky, které obvykle mizí z táců jako první. Aby ne, jejich variací je celá řada, a vybere si tak z nich téměř každý. Základem je pomazánka. Oblíbená je například ta z brambor, majonézy, kyselých okurek a šunkového salámu, které se kvůli složení říká strouhaný salát. Vyzkoušet můžete i podobnou bramborovou pomazánku bez masa.

Brambory tvoří základ mnoha pomazánek, a i když v receptu nejsou, většinou neuškodí. Pokud tedy například najednou zjistíte, že čekáte větší počet strávníků, než jste počítali, můžete jimi pomazánku klidně nastavit.

Tipy na jednohubky

Podobně jako s chlebíčky je to s jednohubkami, které nabízí snad ještě větší prostor pro vaši kreativitu. Jelikož se jedná o drobné chuťovky, pomazánky mohou být výraznější. Nemusíte se tedy bát ani nivové, česnekové či rybičkové. Samozřejmě však ale také záleží na tom, s kým se budete chtít večer líbat. Pokud to není někdo, koho dobře znáte, měli byste zůstat u méně aromatické pikantní sýrové pomazánky.

Stejně jako dorty mají i jednohubky své třešničky, které podtrhnou jejich chuť. Jsou jimi kolečka čabajky, kousky sýra, hrozny, ořechy či například mandarinky, které se k jednotlivých kolečkům "špendlí" párátkem.

Pro věčné dietáře či zkrátka ty, kdo raději zdravější jídlo, jsou tu různé variace okurkových chuťovek.

Novoroční čočka na kyselo

Na Nový rok podáváme čočku, která má zajistit, aby se nás po celý rok držely peníze. Nejčastěji děláme čočku na kyselo, kterou podáváme s vejcem, nějakou uzeninou a chlebem. Oblíbená je také čočková polévka, která má mnoho podob.

Zastánci modernější kuchyně zase mohou vyzkoušet lehký teplý salát z červené čočky ochucený jižním kořením nebo salát z černé čočky beluga.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy