Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Může za jízdu smrti tajemný vítr? Aňa Geislerová popsala děsivou atmosféru na natáčení snímku Smršť

+ Dalších 6 fotografií

Je možné, že za jízdu smrti, při které zemřeli čtyři lidé, nesou zodpovědnost tajemné síly a místní legenda? Aňa Geislerová a Tomáš Maštalír budou pátrat po příčinách záhadné nehody. "Když jsem přijela na hotel do lázní, kde jsme natáčeli, naprosto jednoznačně jsem se bála," popsala Geislerová redakci eXtra.cz. Mysteriózní thriller Smršť natočil režisér Peter Bebjak na motivy bestselleru jednoho z nejprodávanějších slovenských autorů Jozefa Kariky.

"Halný vítr duje, kdo má rozum, ten se skryje. Má starý černý kabátec, kdo ho spatří, s tím je konec. Šeptá sladce fujavice, kdo zná její jméno? Večernice," zní stará slovenská legenda, kterou oživil spisovatel Jozef Karika a na plátna převedl režisér Peter Bebjak. Postava v černém se zjevuje, když vane halný vítr. Vane s hrozivou intenzitou, tísnivá atmosféra pohlcuje všechno kolem, temná energie se nezadržitelně šíří a nikdo neví, co způsobí.

Děj filmu Smršť

Hlavním hrdinou filmu Smršť je forenzní psycholog Martin Lang, který přijíždí spolu s manželkou Pavlou do lázní v horách. Daleko od civilizace si chtějí odpočinout a zkusit zachránit vztah, který prochází vážnou krizí. Dny plné pohody však naruší příchod balíku s důkazním materiálem z vyšetřování tragického případu.

Odesílatelem je Langův kolega psycholog, který potřebuje pomoc v případě známém jako 'jízda smrti', na jehož konci byli čtyři mrtví. Lang se zpočátku zdráhá, ale postupně podlehne neznámé síle, která ho k případu přitahuje. Muži, který je v souvislosti se záhadnou kauzou obviněn, hrozí 25 let vězení. Jenže on tvrdí, že byl ke všemu přinucen a vinu na tomto zločinu nese právě větrný démon.

Geislerová: Atmosféra lázní mimo sezonu je opravdu specifická

Manželku Pavlu si zahrála česká herečka Aňa Geislerová. "Pamatuju si svůj první příjezd na plac do lázní Sliač. Byla noc, polovina listopadu a já jela sama autem, poslouchala detektivku, a když jsem sama šla temnými chodbami lázní po sezóně a hledala svůj pokoj, tak jsem se naprosto jednoznačně bála. Atmosféra lázní mimo sezonu je opravdu specifická. Strašidelná," přiznala herečka.

Natáčení však prý bylo jinak super. "Hodně jsem se těšila na Beba a i přes všemožnou chválu, jakou jsem o něm slyšela, jsem byla překvapená, jak skvěle se s ním pracuje. Vede, a přesto nechává prostor, vytváří příjemnou atmosféru pro všechny, a přesto je autoritou. To bylo skvělý. A Tomáš Maštalír je jako partner naprosto perfektní. Opora. Profesionál. Friend," vystřihla Geislerová poklonu svému kolegovi.

Druhá spolupráce režiséra, spisovatele a herce

Pro herce Tomáše Maštalíra je Smršť druhým filmem na motivy knihy Jozefa Kariky. Tím prvním byl thriller Trhlina rovněž v režii Petera Bebjaka, který se při svém uvedení do kin zapsal do dějin nejúspěšnějším víkendem slovenského filmu v domácích kinech. V čem se oba filmy liší? "Jiné jsou obsahově, formálně i příběhově... Společné nebo podobné znaky můžeme vidět v poetice motivů Jozefa Kariky. Stejně jako jistou nepředvídatelnost děje, která je zdrojem napětí. Zároveň to typické zahrávání si s psychikou postav, kterým se v příběhu začnou dít opravdu zvláštní, divné a těžko vysvětlitelné věci. Jednoduše řečeno. To co, bylo dobré a fungovalo v Trhlině, je v Smršti ještě lepší a jde ještě dál," vypráví Maštalír.

Co je to halný vítr?

Děsivá legenda, která ve filmu Smršť rezonuje, má skutečný základ. "Halný vítr je fenomén, který se vyskytuje v Západních Karpatech, na jihu Polska či ve Vysokých Tatrách. Je to meteorologický jev, který způsobuje rychlé změny tlaku vzduchu. Lidé mohou být podrážděnější, nervóznější a agresivnější. Osoby s depresí mohou pociťovat zhoršení stavu. A podle určitých zdrojů dochází v momentech, kdy fouká, k většímu množství sebevražd. Existuje dokonce film Vietor z roku 2019, který se zabývá problematikou halného větru," říká filmový producent Rastislav Šesták.

Z nejrůznějších pramenů je zřejmé, že halný vítr je fenoménem nejenom v Západních Karpatech, na jihu Polska či ve Vysokých Tatrách. Vědci ho popisovali už před více než stoletím a jeho různé varianty jsou známé na všech kontinentech. Například suchá a prašná argentinská zonda má pověst 'větru čarodějů', vítr nad novozélandským Canterbury bývá nazýván 'větrem, který pohlcuje lidstvo'.

Film Smršť uvěde do českých a slovenských kin distribuční společnost Bontonfilm 4. dubna 2024.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy