Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Tereza H. Výměna manželek Útok na mešitu Věra Bílá

Nejnovější kauzy

Mrtvá zvířata, trus a odporná špína: V loňském roce dostalo stopku 178 restaurací a obchodů

+ Dalších 22 fotografií
hnus
Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělila v loňském roce stopku celkem 178 podnikům. Návštěvy restaurací, obchodů, ale i pekáren či vináren byly ve spoustě případů pro kontrolory hororovým zážitkem. Narazili na hlodavčí trus, spoustu hmyzu, mrtvé ptáky, mrtvé hlodavce a odpornou špínu.

Stopku v loňském roce dostalo 178 podniků, z nichž v 67 případech šlo o podniky veřejného stravování, tedy restaurace či bistra. Dalších 111 spadá do kategorie ostatní, mezi kterými jsou například i večerky, pekárny, ale i známé samoobsluhy.

Je až s podivem, že až na výjimky většina provozoven znovu otevřela a to dokonce během pár dní. Během takové chvíle je téměř nemožné odstranit nánosy špíny, mrtvé hlodavce a hmyz.

Tržnice Sapa byla pro kontrolory nejzajímavějším místem. Potraviny byly skladovány a připravovány v otřesných podmínkách, pobíhali mezi nimi hlodavci.

V uzavřených restauracích byste jíst nechtěli. „Mezi nejčastější provinění v provozovnách společného stravování patří jednoznačně zanedbaná hygiena, tedy prašné prostředí, zašlá špína a nečistota na podlahách. Například u kuchyňských spotřebičů a nástrojů v restauracích je to zaschlá mastnota,“ řekl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Další pochybení se týkala nedostatečného přívodu teplé vody a docházelo i k tomu, že chladící zařízení nechladila dostatečně a potraviny se tak kazily.

Mohlo by vás zajímat

Další články