Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Mrcha ze seriálu Guru: Ženy si často vyčítají, že jsou oběťmi svou vinou, říká Podzimková

Kristýna je velmi půvabná.
Zdroj: profimedia
+ Další 4 fotografie
guru

Herečka Kristýna Podzimková (36) si měla možnost zahrát v seriálu Guru na Voyo zápornou roli, být pravou rukou Vojty Kotka (34), který ztvárnil guru Marka. Herečka v rozhovoru pro Novaplus prozradila, jak se jí náročná role Kláry hrála a jak si dokázala některé scény nepřipouštět k tělu.

Minisérie Guru se věnuje společensky závažnému a aktuálně silně rezonujícímu tématu zneužití nadřazeného postavení ke znásilnění či jinému sexuálnímu útoku. Ústřední postavou je vedle Anny Fialové (oběť Alice), Vojty Kotka (guru Marek) a Zuzany Stivínové (vyšetřovatelka) i herečka Kristýna Podzimková, která hraje Kláru, spolupracovnici guru Marka, který spáchal v rámci rádoby terapeutických lekcí jógy sexuální násilí až na desítkách žen.

Příprava na takovou roli se od hereččiných předchozích rolí velmi lišila. "Ta příprava je jiná. Musíte najít podněty, co tu osobu k těm věcem vedly. Já jsem nastavená tak, že člověk je z podstaty dobrý a dělá ty věci v přesvědčení, že jsou dobré. Snažila jsem se tak i pro Kláru najít klíč k tomu, abych ji měla nějakým způsobem ráda. Ono se to nakonec vyklube jinak, ale takhle jsem k tomu musela přistoupit," svěřila se herečka v rozhovoru pro Novaplus.

Některé scény jsem si nepřipouštěla

Kristýna si v minisérii Guru zahrála i několik psychicky náročných scén, které by byly i pro sebevíc zkušené herečky proti srsti. Ani takové scény ji ale nevyvedou z míry. "Točili jsme velmi nepříjemné a choulostivé scény. Naučila jsem se některé scény eliminovat a nepřipouštět si je. Připadala jsem si jak asociální člověk, protože to mnou nehnulo. Pak jsem poznala, že to je díkybohu moje vlastnost, dělám ty věci technicky a v tu chvíli to neprožívám. Připravím se, co by to mělo obsahovat, takový trošku psychopat, a díky tomu z toho pak vyjdu čistě," řekla Podzimková, která si zahrála i v seriálech Ulice nebo Ohnivé kuře.

Během závěrečného povídání také prozradila, že by si velmi přála, aby tohle téma nebylo tabu. Když se díky minisérii ozve byť jen jedna oběť podobného či stejného zneužívání, tak to splní účel.

"Doufám, že to pomůže. Televize je v těchto věcech stále mocné médium. Pamatuji si, že kdysi v Ulici byla kauza domácího násilí. Co se tahle kauza odvysílala, tak byl zaznamenán velký přírůstek žen, které se ohledně domácího násilí ozvaly. Já doufám, že se tohle také stane, že ty ženy uvidí, co se děje. Často si vyčítají, že za to vlastně můžou ony, což mi přijde paradoxní. Plně doufám, že i kdyby se ozvala jenom jedna, tak to splní účel."

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy