Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Mrazivé detaily vlakového neštěstí u Domažlic: Kdo může za nehodu a proč rychlík jezdí po staré jednokolejce?

Na Domažlicku se srazily dva vlaky, jsou tři mrtví a desítky zraněných.
Zdroj: Martin Procházka, eXtra.cz
+ Další 4 fotografie
Železniční nehoda

Takovou cestu vlakem jistě nečekali. Středeční srážka mezinárodního rychlíku Západní expres z Bavorska a regionálního vlaku RegioShark u Milavče na Domažlicku si vyžádala tři oběti a desítky zraněných. Škody přesahují i sto milionů korun a kolem děsivé nehody se objevují stále nové šokující detaily.

Katastrofa, která se stala v jednokolejném úseku trati u Milavče na Domažlicku, si vyžádala tři mrtvé, několik těžce zraněných a desítky lehce zraněných. Na místo hned vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému. Zasahovalo 12 jednotek hasičů, čtyři vrtulníky, pět speciálních vozů, sedm výjezdových skupin ZZS a deset skupin z Německa.

Vlaky se srazily ve velké rychlosti. Rychlík poté tlačil regionální vlak několik dlouhých metrů před sebou. Podle záchranářů je štěstí, že vlaky nevykolejily, protože jinak by se zřítily ze čtyřmetrového náspu a mrtvých nebo těžce zraněných mohlo být více. Nehoda si tak vyžádala tři mrtvé, oba strojvedoucí (†48 a †58) a jednu cestující (†47) v osobním vlaku.

Jeden z vlaků projel na červenou

Zatím je příliš brzy přesně identifikovat příčinu nehody, uvedl mluvčí Drážní inspekce Milan Drápal pro Blesk. „Příčiny nehody se vyšetřují, podle všech informací došlo k selhání lidského faktoru,” uvedl. Podle všeho měl jeden z vlaků projet na červenou. Pokud se navíc ukáže, že opravdu selhal lidský faktor, nebude nikdo potrestaný, protože strojvedoucí při neštěstí zemřel.

Rychlík musí jezdit po jednokolejce

Web Blesk také upozornil, že je zarážející, že i ve 21. století musí mezinárodní rychlík jezdit po jednokolejce, která je v provozu od roku 1861. Němci v tamních médiích komentovali také fakt, že řada českých tratí je jen minimálně udržovaná a jsou provozované ve zjednodušeném stavu.

Moment naprostého šoku

V momentě, kdy do sebe vlaky narazily, nikdo zprvu nevěděl, co se děje. Někteří cestující, kteří seděli na sedačkách v otevřeném prostoru, byli vymrštěni dopředu. „Ještě s jedním klukem jsme ze záchodu vytahovali nějakou holku. Byla tam zavřená, protože byly zohýbané plechy. Všude byla panika, rvali jsme ji tak ven,” popsal pro Blesk cestující Zdeněk Klonfar z Domažlic. „Byl to chaos. Praskají okna, lidé křičí, objevuje se kouř,” vyprávěla pro iRozhlas.cz cestující Kamila Plzáková.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy