Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Mladý sociální demokrat Lukáš Ulrych: Byl jsem jediný levičák ve třídě, Stropnickému fandím

 Lukáš Ulrych (ČSSD): Byl jsem jediný levičák ve třídě, Stropnickému fandím
Zdroj: Extra.cz/Martin Procházka
volby 2021

Čtvrtý v pořadí v seriálu eXtra.cz s mladými politiky a političkami je Lukáš Ulrych (28), který kandiduje na sedmém místě na kandidátce ČSSD v Praze. V dalším z rozhovorů s budoucí českou politickou elitou vysvětlí svoji cestu do politiky i to, jak by řešil otázku bydlení.

Co vás přivedlo do politiky? Proč jste se začal angažovat?

Mě tam přivedla zkušenost ze střední školy. V prváku jedna moje spolužačka pocházela ze sociálně slabé rodiny. Neměla tatínka, měla maminku a mladší sestru. Ona měla oblečení ze sekáče, šetřila si každou korunu. Jak se u nás říká, že máme bezplatné školství tak to neplatí o učebnicích. Ona na ně neměla, tak jsme jí je museli půjčovat. Jak se vytvářel kolektiv a on se vytváří často proti někomu tak to byl tento případ, kdy se třída vymezila vůči ní. Já s jednou kamarádkou jsme se snažili s ní držet a bránit ji. Ta holka byla velmi dobrá na chemii. Ona i ostatním pomáhala dělat domácí úkoly a jednoho dne se z toho zhroutila a odešla ze školy. Já jsem to chápal jako selhání celé té společnosti že byla vyvrhnuta z té naší třídy na základě toho, že vypadala jinak, byla chudší. Já chci společnost, kde se budeme hodnotit na základě schopností a ne toho jak mají naši rodiče nadité peněženky.

Takže jste měl levicové přesvědčení od té střední školy

Přesně tak.

A konkrétně k té ČSSD co vás tam přivedlo?

Já si přečetl programy politických stran a členem jsem se stal někdy mezi roky 2010 a 2011, takže teď slavím 10 let se stranou. Když jsem se rozhodoval v osmnácti kam jít, tak jsem si četl programy a jediný, kdo bojoval za ty běžné lidi a sociální spravedlnost byla sociální demokracie. A mě ten program vyhovoval- proevropská strana co chce sociální spravedlnost a s velkou historií.

A jakou roli v tom hraje mládežnická organizace- vy jste předsedou MSD?

Paradoxně jsem se stal dřív členem MSD ale jen o týden. Tam to bylo super, protože tam byli mladí lidé. Mohl jsem si s nimi povídat a poznat je. Když se mě někdo zeptá na co ty mládežnické organizace jsou, tak my jsme tam měli kurzy, přednášky a to formovalo i mé znalosti. I některé názory co jsem tehdy měl, dnes nezastávám.

A to bylo třeba co?

Myslím si, že jsem si neuvědomoval důležitost ekonomické demokracie. Ta sociální spravedlnost se týká daní, zdarma zdravotnictví, vzdělávání, ale dnes si uvědomuju, že musí být i nějaká míra ekonomické demokracie aby zaměstnanci na pracovištích mohli spolurozhodovat. Pod druhé světové válce v Německu lidé přemýšleli jak udělat, aby nikdy nedávali průmyslníci a bankéři podobným lidem jako jsou nacisté na kampaň peníze, tak ve správních radách tam jsou povinně zaměstnanci.

A to byste udělal i u nás?

Ano, i u nás ten zákon je, ale týká se to pouze dozorčích rad a já bych rád německý model, který se týká i správních rad. Mimochodem akcionářům jde o krátkodobý zisk, zaměstnancům jde o dlouhodobý. Jim jde o to, aby ta firma fungovala dlouhodobě. Ti zaměstnanci mohou být složkou, která vyvažuje tu snahu akcionářů ty peníze odtamtud rychle vybírat a pak třeba není na investice.

Když ještě zůstaneme u té mládežnické organizace, myslíte si že jsou nějakým místem, kudy se mohou mladí angažovat? Případně co byste poradil mladým, co by se chtěli vrhnout do politiky?

Já si myslím, že mládežnické organizace určitě mají svůj smysl. Když se podíváme do sociální demokracie tak MSD prošli třeba Jiří Dienstbier, Jan Hamáček a mnozí další, kteří se pak dostali někam dále a myslím si, že je to super že máme společné ideály a pro mne to byla obrovská vzpruha. Já byl tehdy disident, byl jsem jediný levičák ve třídě, možná i v ročníku a tady jsem cítil že nejsem já kdo je ten divnej. Takže pro mě to byla velká emocionální vzpruha. Můžete se tak i dostat do víru dění, politici s námi spolupracují…

"Trh je jak přesolená polévka"

Přejděme k současné kampani. Co jsou vaše hlavní témata do těchto voleb?

Mně jako kandidáta v Praze zajímá bydlení. Současná doba ukazuje, že ten trh s bydlením- ten český experiment ponechat veškerou výstavbu na trhu selhal. On selhat musel a to jednoduše proto, že trh s bydlením není normální trh. Na normálním trhu s růstem ceny klesá poptávka, ale tady sledujeme opak. Ta poptávka roste, protože jde o spekulativní trh. Navíc se ukazuje, že vše souvisí se vším. Pravicová vláda snížila daně nejbohatším o polovinu, takže ten nejbohatší člověk tu daní dvakrát méně než na Západě. Ten výsledek je, že lidé ty úspory proinvestovávají a skupují byty, které by jinak měli lidé ze střední třídy nebo chudší. To je velký problém a kdo říká, že tyhle problémy vyřeší trh, tak je to jako říct že mám přesolenou polévku a vyřeším ji, když jí ještě trochu osolím. Mnozí lidé říkají, že je potřeba více stavět- ano, ale do toho se musí pustit stát.

A jaké recepty na tuto nelichotivou situaci nabízíte- kromě toho že stát by měl stavět, což tvrdí i řada ostatních stran?

Výstavba je dlouhodobá operace. To si nesmíme nalhávat, to bude trvat nějakou dobu. Přijde vláda, ta bude muset vytvořit fond, najít tam nějaké lidi, udělat plány a to bude operace minimálně na dvě volební období. Vemte si že já až za osm let bych měl mít přístup k bydlení a mě teda děsí že dneska lidé spolu nesdílejí byty, ale i pokoje a jsou to lidé co normálně pracují na HPP. To je děs a já si říkám, jak takový člověk může nevazovat intimní vazby, není to důstojné. Řešení je na straně poptávky. Musíme zavést zdanění komerčních nemovitostí. Od třetí nemovitosti nahoru. Jeden byt mám vlastní, druhý pro děti a třetí pro babičku. V Praze nám byty vykupují zahraniční fondy a my potřebujeme, aby tyhle fondy ty byty nekupovaly. Oni se však rozhodují podle míry zisku. Pokud je zisk z bydlení kolem 10 % tak to není možné. Když zvýšíme daň tak to bude nerentabilní a ten kapitál by putoval do rozvinutí produktivity práce. Bude tu čtvrtá průmyslová revoluce a ty peníze z těch fondů by měly jít do této ekonomiky a ne do skupování bytů.

To byla první věc a druhá věc- musíme se zamyslet nad tím, jaké jsou síly nájemník versus vlastník. Naše zákony nadržují vlastníkům bytů a je to tím, že u nás je možné když je smlouva na dobu určitou po roce zvýšit nájem jak chcete. Tam není žádné omezení. A není náhoda, že většina lidí má smlouvu na dobu určitou. U smlouvy na dobu neurčitou totiž může být za tři roky zvýšení nájmu jen o 20 procent. I to je hodně, my bychom to chtěli snížit na 15 a zavést to i u smluv na dobu určitou.

Na druhou stranu od lidí co vlastní byty nebo pronajímají nemovitosti slyším protiargumenty, že je problém problémového nájemníka dostat z bytu a že to mají těžké…

To chápu, já do jisté míry rozumím této výtce, ale říkám, musí tam být stejná regulace. Tedy pokud mám smlouvu na rok, tak maximálně za tři roky mi to může zvýšit o těch 15 procent. Uvědomme si jednu věc- jak vlastníkům bytů nyní rostou náklady? Oni vydělávají na situaci, kdy se zvyšuje poptávka. Já chápu že chtějí maximalizovat zisk, ale je tu problém i pro ekonomiky, protože veškeré nárůsty mezd spolyká růst nájmů. My bychom potřebovali, aby nájmy byly nižší a pak by zbylo na investice a ne aby to spolykali vlastníci bytů.

"Ekologická opatření by měli zaplatit bohatí"

Co jsou ještě další témata kromě bydlení?

Určitě je to ekologie, která je důležitá. Je škoda, že politici se o to nezajímají, protože mladí nechodí moc k volbám. Nám se nedaří a tím myslím celou politickou scénu oslovit tu novou generaci. Je to i sociální problém, protože ty náklady budeme platit všichni, ale není pravda, že všichni můžeme za tu sociální katastrofu. Panel OSN uveřejnil zprávu, že přes 50 procent emisí co2 je spojeno se spotřebou nejbohatších 10 procent. Mě děsí situace, že lidé jako Jeff Bezos mají obrovskou jachtu, se kterou si poplují po moři, zatímco běžní lidé budou doplácet…

To jsem se chtěl zrovna zeptat, jak byste to chtěl řešit. Co si myslíte o aktuálních plánech evropské komise z hlediska danění, nebo nových emisních povolenek. V kontextu toho že rostou ceny energií a pak tu máme ještě téma zákazu spalovacích motorů, na čemž staví Andrej Babiš úspěšně svou kampaň.

Já mám problém v tom, že se ukazuje, že s těma povolenkama se dá spekulovat. To ukázal jeden podnik na Ostravsku, který ty povolenky prodal do Rumunska a náhle šly nahoru ty ceny. Oni vlastně začali spekulovat a já se domnívám, že zásadní je, aby se to nedostalo, aby to bylo odstupňované, že více zaplatí ty bohatší vrstvy, které si to mohou dovolit. Mnoho lidí bude nyní postiženo chudobou…

A zákaz spalovacích motorů?

Kennedy říkal: „USA se nerozhodly, že půjdeme na měsíc protože je to lehký úkol, ale protože je to těžký úkol“ a já si myslím že je to úkol naší generace obstát před touto zkouškou. A já si myslím, že otázka je dobře naplánovat ten přechod a důležité také je, že nám nepomůže zákaz spalovacích motorů, když budeme elektřinu vyrábět z uhlí nebo ropy. Musíme vymyslet ekonomický a zároveň ekologický mix. Může nám v tomto pomoci nová generace jaderných elektráren, které by byly schopny napájet několik obcí nebo malé město. Temelín se bude stavět třicet let a my nevíme co v té době bude.

Je těm ekologickým instrumentům nakloněno i vedení ČSSD?

Myslím že jo, my říkáme, že to nesmí zaplatit nejchudší, protože mají nejmenší zásluhu na tom, co se děje. Třeba ukázka že se jde po starých autech. Ale já neznám člověka který je šťastný že má staré auto. Pokud chceme aby přešli k ekologičtějším..

Takže jim to zaplatíte?

Nevím, jestli bych řekl zaplatím, ale máme kotlíkové dotace a to můžete udělat přeci daňově.

Co si myslíte o současné situaci, v jaké je vaše strana?

Bojujeme, já si myslím, že ve vládě se nám mnoho podařilo. Bohužel to vypadá, že ty úspěchy jsou hnutí ANO. Oni pořád říkají naše vláda zvýšila důchody, ale oni dělali zdržovací taktiku a nakonec udělali, tiskovku kde řekli že důchody zvedají oni. Myslím si že možná ČSSD měla být důraznější v některých tématech a bohužel my jsme v tomto v nevýhodě- my nevlastníme média.

Co říkáte na to, že v Praze ta kandidátka se dělala dost podivným způsobem- zmizel z ní například Tomáš Petříček i přes odpor vedení pražského vedení a nyní je tam Jana Maláčová, Matěj Stropnický a část strany s tím není úplně ztotožněna.

Rozumím. Abych to uvedl na pravou míru. Já byl delegátem na té konferenci, kde se to řešilo. Byl jsem i na té původní kandidátce. Nyní jsem si tedy o něco pohoršil, jsem na sedmičce. K tomu vedení pražské organizace- my jsme ho měnili. Není pravda, že se u nás konaly nějaké primárky. Šlo o to, že byla nějaká politická debata, přičemž poté minimálně šedesát procent hlasů bylo pro tu novou kandidátku. Jsou vítězi a poražení…

No a na tom sjezdu, kde Hamáček zválcoval opozici, myslíte si že takto by měla fungovat demokratická strana? Že vnitrostranická opozice se převálcuje jak buldozer a zbyde jen jedna část?

To byla demokracie. Byla to demokratická vůle členů. Já si můžu říci, že na sjezdech byly různé domluvy, ale tady nemohl nikdo nic kontrolovat, hlasování bylo distanční. Tady nebyla šance někoho manipulovat. Byla to autentická vůle členů, kteří se takto vyjádřili. Ale vedení je pluralitní. My jsme se však shodl, že náš primární zájem jsou ekonomická témata. Fata morgána je, že si musíme, vybrat jestli chceme hájit zaměstnance, nebo práva menšin a homosexuálů. To je podle mě omyl.

Takže když třeba v kampani razíte, že jste zastavili migrační vlnu, tak s tím souhlasíte nebo ne?

My jsme byli ve vládě, kde ČSSD řekla kvótám ne a ministr vnitra byl za ČSSD. Samozřejmě je to nějaké širší ale ČSSD má podíl na tom že jsme nejbezpečnější zemí na světě.

Lukáš Ulrych

- Narodil se v roce 1992


- Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy


- Pracuje jako středoškolský učitel.


- Je předsedou Mladých sociálních demokratů. Do sněmovních voleb kandiduje v Praze na sedmém místě.


"Babiš nám ukradl program"

Takže účast ve vládě hodnotíte pozitivně? Je to úspěch nebo neúspěch?

Já si myslím že ČSSD a nemusí se to zdát, splnila téměř vše z programu. Povedlo se nám zvýšit minimální mzdu, důchody, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě o celých 26 % to nejsou malé úspěchy, zrušili jsme karenční dobu….

A to, že podporujete miliardáře ve střetu zájmů…

My jsme byli před politickou volbou a ta volba zněla buď ten miliardář se střetem zájmů to udělá s ODS a SPD a bude destruovat sociální stát což jsme už viděli se superhrubou mzdou a nebo do té vlády půjdeme a budeme plnit náš program. Což je vlastně jeden z největších úspěchů ČSSD, že miliardář ukradl náš program.

Takže vy jste obětí vlastního úspěchu?

On má tu aureolu úspěšného, lidé si často myslí, že když je politik bohatý, tak nemá potřebu krást. To je jako říci že tlustý už nebude jíst. To je obdobný problém v tomto smyslu. Ale ČSSD se podařilo mnohé.

To, že si ANO prohlasovalo zrušení superhrubé mzdy spolu s ODS i když to bylo proti koaliční smlouvě vám nevadí?

To si myslím že byl velký problém

Neměla tehdy ČSSD odejít z vlády?

My jsme tehdy byli v situaci, kdy byl covid a nejsem si jistý, že by ta situace pak byla lepší. Pokud by ale nebyl covid tak ano.

Mimochodem covid- 30 tisíc mrtvých, naprosto chaotické řízení, přijde vám to jako dobře zvládnuté?

Nepřijde, ale to jde za hnutím ANO….

Vy jste tam byli také…

Ale my máme menšinu. Nalejme si čistého vína, já si vždycky myslím, že lze ukázat viníky a hnutí Ano to zezačátku bralo jako PR. Hlavně minulé září, kdy to „best in covid“, kdy si nechtěli rušit kampaň a dělali business as usual. Pak to střídání ministrů bylo jak na orloji. On ten chaos tam byl, ale já myslím že Jan Hamáček jasně říkal co se bude dělat, bylo to transparentní…

A ještě ohledně toho Andreje Babiše- máte alespoň nějakou červenou čáru, když by ho třeba obžalovali…

Já se omlouvám, já nejsem ve vedení strany. Nemůžu mluvit za někoho, kým nejsem

Jste na kandidátce

Jasně, pro mě naprosto jasné je, že zajíci se počítají až po honu. Když
teď cokoliv řeknu, tak vím, že si tím omezujeme vyjednávací pozici. Hypoteticky když řeknu, že jdeme s Babišem, tak ODS to ví a…

Přesně jsem se vás chtěl zeptat na tuto otázku- s kým ano, s kým ne

My můžeme jít pouze do vlády, která bude respektovat sociálně demokratický program. V žádném případě nepůjdeme do vlády, která bude omezovat sociální program, snižovat mzdy, zprivatizovat důchody, zavádět školné. Připomínám že pan Krejza s ODS a pan Kolovratník z ANO si notovali u Jaromíra Soukupa, že by chtěli školné. Takže ČSSD pro to v žádném případě hlasovat nebude a ani by netolerovala vládu co by to chtěla zavést, stejně jako třeba privatizaci zdravotnictví. Kdokoliv bude chtít být naším partnerem musí deklarovat, že tohle se nestane.

V Praze ČSSD není moc úspěšná, myslíte že se vám povede urvat aspoň jedno křeslo?

Myslím si, že ano. Upřímně já doufám, že to budou dvě. Během kampaně vidím i u Jany Maláčové i Matěje Stropnického skvělou energii.

Co vlastně říkáte na akci Jany Maláčové a Matěje Stropnického v té fabrice. Stropnický tam fotil a komentoval to a řešilo se zdali ta akce byla vůbec legální. Jaký je váš názor na to, bylo to vhodné?

Děkuji za otázku, já se přiznám že jsem se o tom bavil s kamarády ze základní školy. Já mám kamaráda Ukrajince, co dělá pod agenturou a to co mi vyprávěl, je naprostá hrůza. A to že ta fotka způsobila, že se lidé konečně o to začali zajímat tak je to dobře. Není pravda, co nám někdo předkládá, že jsme se o to dříve nestarali. Ty prohlídky byly už dříve. A samozřejmě chápu, že pravice a zaměstnavatelé jsou z tohoto nervózní, protože ty výsledky jsou přeci skandální. Jestliže 75 % kontrolovaných firem porušuje zákoník práce třeba tím, že nepočítá dopracované hodiny tak kde to jsme?

Kolik získá ČSSD ve volbách?

Myslím si, že je realistických 7 %

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy