Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Jana Vopěnková koronavirus Extra Host (pořad) SuperStar 2020

Nejnovější kauzy

Místo, odkud řídí vaše životy! Facebook nabízí pohled do svých kanceláří. Je to lepší než u vás doma?

+ Další 2 fotografie
Každý jsme individualita. Máme své vlastní představy a silné stránky. Můžeme ale žít i dohromady. Vytvořit tým, komunitu a sociální systém. Můžeme zůstat svobodní, a přesto na sebe působit a předávat si zkušenosti. To je koncept Facebooku, který vedení společnosti odrazilo také v architektuře nového centra internetového giganta. Pojďte se podívat tam, odkud lidé kolem Marka Zuckerberga mění vaše životy a vás to baví.

Kanceláře společnosti Facebook byly původně rozmístěny v deseti budovách v centru kalifornského města Palo Alto.

Nyní je jádro sociální sítě, jeho vedení, zázemí i řadoví dříči, centralizováno do Menlo Parku. I když slovo „centralizovaný“ zde má hodně specifický význam.

Komplex je dílem známého architekta Franka Gehryho, který se podílel mimo jiné na vzniku pražského Tančícího domu. Takže ostré krychlické tvary tu nenajdete. Vše působí jako směs futurismu, otevřeného přírodního prostoru a dětského hřiště s barevnými míčky.

„Naším cílem bylo vytvořit perfektní místo pro naše projektanty a pracovníky. Místo, kde budou moci pracovat individuálně i dohromady. Chtěli jsme vytvořit zázemí na stejných principech, jako je vytvořena naše sociální síť. Je to vlastně obrovská otevřená plocha, kde se lidé mohou potkávat. Zároveň je tu ale množství menších zákoutí, kde mohou pracovat menší týmy. A všichni se mohou potkávat na mnoha úrovních, jak a kdy se jim právě zachce,“ uvedl k projektu Mark Zuckerberg.

Na střeše objektu je pak rozlehlý park, roztomilé cestičky a příjemná místa pro práci pod otevřeným nebem.

Celý areál navíc působí poměrně střídmým vzdušným dojmem. Skoro se zdá, že na objektu je potřeba dokončit nějaké práce. Ale to je záměr.

Je to nedokončená výzva, počítá se s tím, že každý zaměstnanec otiskne do projektu kus sebe. Jeho individualita bude malým přínosem k velké misi, která chce propojit celý svět.

Proto jsou zde například místa, kde můžete čmárat po zdech své nápady. A když čmárá své sny a ideje téměř 3000 zaměstnanců, tak je možné, že z někoho tu a tam vypadne něco fakt zajímavého.

Mark Zuckerberg si přál, aby architekti dokázali přenést virtuální prostředí sociální sítě do reálného prostředí. Aby lidé, kteří Facebook tvoří, se cítili jako u sebe doma v obýváku, když sedí u Facebooku.

Chce, aby se jeho zaměstnanci cítili v práci jako doma. Je to logické. Virtuální síť a pracovní realita postupují analogicky. Vedení společnosti je rádo, když Facebook lidi připoutá a oni pak na něm tráví hodně času.

Hodně času v práci tráví i zaměstnanci. Ani nemusí chodit domů. Tady jsou doma. Kromě kanceláří tu totiž mají i sportoviště, herny, odpočívárny, kavárnu a restauraci. Menu je pro zaměstnance zatím zdarma. Stejně jako pro nás Facebook.

Související články

Další články